PoorMode

divat+lélek

Politikai cicaharcnak indult a tengerészdivat

2017. június 08. 10:41 - poormode

A valaha elit viseletnek számító tengerész stílus még ma is dominálja a nyári kollekciókat, pedig legyünk őszinték: a pubertáskorú őzikéket leszámítva nincs ember (lánya), akinek előnyösen állna a vízszintes csíkozás. De ha már itt a nyár, úgysem ússzuk meg a kék-fehér darabokat… A fast-fashion láncok kapca anyagú csíkos ruhái, pólói vagy éppenséggel overalljai között turizva legalább nyugtassuk magunkat azzal, hogy jó kétszáz éve még kifinomult hazafias trollkodásnak számított a tengerészdivat.

audrey-tautou-breton-top.png

A mai értelemben vett csíkos kombinációkat Coco Chanelnek köszönhetjük, akit bő száz évvel ezelőtt ejtett rabul a normandiai halászok breton mintájú munkaruházata. Olyan sikkes eleganciával dolgozta fel a helyi halászok egyszerű viseletét, hogy az 1920/30-as években nem volt olyan hölgy az európai felső tízezerből, akinek ne lett volna tengerészmintás Chanel felsője. Mindenki, aki számított, a normandiai Deauville-ba utazott, hogy csináltasson magának egy breton csíkos Chanel felsőt, ugyanis Mademoiselle – ahogyan arról korábban írtuk már – Párizs helyett a menő tengerparti kisvárosban nyitotta meg első szalonját 1913-ban. A stílus sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a divatmagazinok a mai napig szívesen burkolják kék-fehérbe címlaplányaikat!

gabrielle_chanel_en_marini_re.jpg

Coco csíkokban

A tengerész stílusban rejlő potenciált valamivel korábban már Viktória angol királynő is meglátta: a mindössze négyéves trónörökös kisfiát, a későbbi VII. Edvárdot 1846-ban öltöztette matrózruhába, hogy demonstrálja elkötelezettségét Nagy-Britannia tengeri dominanciájának visszaszerzése mellett, amelyet az amerikai függetlenségi háború tépázott meg. A királynő naplófeljegyzéséből tudjuk, hogy az emberek odavoltak a négy éves walesi herceg matróz szettjétől, amelyben felsétált a Royal Yacht fedélzetére, és gyakorlatilag attól a pillanattól kezdve konfekcióméreteket kellett gyártani a hercegi darabból. A viseletnek olyan sikere lett, hogy nagybátyja 1986-os esküvőjén még a kis Vilmos herceg is a több mint százéves ruha replikáját viselte!

6932799c1e116aca8fe1481846fcec0c.jpg

Vilmos herceg nagybátyja, András herceg 1986-os esküvőjén 

A tengerészdivatot különben nemcsak a brit birodalom alkalmazta propagandacéllal, hanem legnagyobb riválisuk is, pláne Mária-Antoinette idején. A franciák revánsot szerettek volna venni elvesztett észak-amerikai (kanadai) területeikért, így amikor már egyértelművé vált, hogy az angolok veszíteni fognak az amerikai függetlenségi háborúban, a franciák nyílt támogatást nyújtottak az amerikai gyarmatoknak. A vetekedés egyik ékes epizódja volt a Belle-Poule francia királyi fregatt és a brit Arethusa 1778-as, mintegy négy órás csatája a tengeren. A Belle-Poule hősies küzdelmét – francia értékelés szerint győzelmét – mindenáron a britek orra alá akarta dörgölni a versailles-i elit. És mi számított akkoriban a trollkodás legkifinomultabb eszközének? Hát persze, hogy a divat! A Belle-Poule a rokokó parókákon ücsörögve hajózott be a francia udvari módiba, újabb évszázados tradíciót indítva.

coiffure_belle-poule.jpg

Belle-Poule frizura

A királyi fregatt ugyanis még a modernkori tervezőket is megihleti: Katalin hercegné kalaptervezője, Philip Treacy már 1995-ben inspirációs forrásként nyúlt a rokokó fejdíszhez, hogy aztán Jean-Paul Gautier, majd Vivienne Westwood is lenyúlja ötletét. Igaz, Westwood a globális recesszióra reflektálva a „szegény ember Belle-Poule-ját” dobta piacra a 2011-es kollekciójában egy katamarán ihlette kalap formájában…

vivienne_westwood_bs_sw0090.jpg

Westwood 2011-es férfi kollekciójának alapdarabja

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://poormode.blog.hu/api/trackback/id/tr4812576375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11110000 2017.06.09. 21:43:38

Csak azt nem tudom, mit a faszért írsz, ha ennyire látványosan nem tudsz.
Mondjuk egy szóban két hiba (Wales-i) azért elég sok.

poormode 2017.06.09. 22:27:42

@11110000: a hibát majd javítom, kösz. Ha látványosan nem tudok írni, miért is olvasol???
süti beállítások módosítása