PoorMode

divat+lélek

Elkelt a Windsor-ház rút kiskacsája

2018. október 14. 12:49 - poormode

A napokban férjhez ment Erzsébet királynő egyik kevésbé rivaldafényben élő leányunokája. Ha minden igaz, két napig tartott a lakodalom, melyen felvonult az angol arisztokrácia színe-java, illetve a „zs” kategóriás celebek apraja-nagyja is. Eugénia hercegnőről keveset lehet hallani Magyarországon, hiszen nem a legnépszerűbb királyi sarjak egyike. De ha azt mondom, hogy ő az a hercegkisasszony, akit Beatrice nővérével együtt szétszedett az internet Vilmos herceg 2011-es esküvőjekor, akkor mindenkinek be fog ugrani a páratlan páros képe

7_2.jpg

Sajnos, egy kevésbé harmonikus apai-anyai DNS-örökséget nem elég egy-egy divatos kreációba burkolni, mert az ember önmaga paródiájává válik. Ráadásul a két fiatal hölgy abban is igen peches, hogy menő unokatestvéreik helyesebbnél helyesebb feleségeket importáltak a brit királyi családba, mely még jobban kiemeli a Windsor-ház, hogy is mondjam, örökségét…

nyito_3.jpg

Ráadásul az is nagyon bosszantó lehet számukra, hogy Vilmos és Harry herceg nejeire divatikonokként tekint a világ, míg őket alig jegyzik. Egyszóval: amióta színre léptek a hercegnék, háttérbe szorultak a hercegnők.

csajok.jpg

Családtörténet

A 28 éves Eugénia yorki hercegnő András yorki herceg és Sára yorki hercegné lányaként igazi hercegkisasszonyként nevelkedett Beatrice nővérével együtt. Ők a Windsor-ház vérbeli hercegnői, az ún. „bloody princess”-ek. Bár egyik sem egy szépség, állítólag nagyon kedvesek. Ennek ellenére a brit sajtó rendszeresen élcelődik öltözködési szokásaikon, valamint utazási mániájukon, mivel munka helyett inkább egzotikus tájakon szeretnek pihenni. A lányok szülei sem egyszerű esetek: András yorki herceg és Sára yorki hercegné házassága 1992-ben zátonyra futott. Sarah-t ráadásul „persona non gratának” nyilvánította a királyi család, miután 1992-ben paparazzi fotók jelentek meg róla és pénzügyi tanácsadójáról, aki a hercegné lábujját szopogatta. Ennek ellenére a hercegi páros közösen nevelte fel két lányát, de Sarah gyakorlatilag semmilyen hivatalos családi eseményen nem vehetett részt. Egyedül Harry herceg volt az, aki kitartott mellette és meghívta esküvőjére, de Vilmos is mellőzte őt 2011-ben. Lánya esküvője alkalmából Sarah, vagy ahogy a britek becézik, Fergie, ismét visszatért a rivaldafénybe, sőt még együtt is pózolt anyósékkal a hivatalos esküvői portrékon.

5022902-6273073-the_bride_groom_and_royal_family_in_the_white_drawing_room_at_wi-a-2_1539469556090.jpg

András herceg sem egyszerű eset, ő Károly herceggel vívja meg mindennapi harcait, aki drasztikusan próbálja korlátozni a yorki hercegkisasszonyok királyi családon belüli szerepvállalását. András herceg nehezményezi is lányai mellőzöttségét, ezért arra kérte édesanyját, a brit királynőt, hogy legyenek megkülönböztetve a vér szerinti hercegnők a beházasodottaktól. Mivel a királyi család még a négy fal között is szigorú protokoll szerint él, az a döntés született, hogy

Kate Middletonnak és Meghan Marklenak pukedliznie kell Beatrice és Eugenie előtt férjeik távollétében.

Ha azonban ott vannak az uncsitesók (Vilmos és Harry), akkor a testvérpáros hajbókol először. Most, hogy Eugenie férjhez ment polgári származású kedveséhez, szinte biztos, hogy lejjebb csúszott a királyi udvar protokoll listáján, hiszen férje nem kapott semmilyen nemesi titulust.

2_6.jpg

Ami valahol azt is jelzi, hogy milyen személyiség tulajdonképpen Eugenie hercegnő: normalitásra törekvő fiatal hölgy. Talán inkább az apja nem tudja megemészteni azt a tényt, hogy lányai idővel ki fognak szorulni a királyi udvar vérkeringéséből. Mivel a leendő király, Károly herceg egy karcsúbb monarchia felállításában érdekelt, mely kizárólag az (ő) egyenes ági leszármazottjaira szorítkozna. Ezért kihasználva a „II. Erzsébet korszakot”, András herceg nagy csinnadrattával rendezte meg lánya windsori esküvőjét. A lagzin természetesen többen voltak, mint Harry májusi esküvőjén, és olyan sztárok is részt vettek rajta, akikkel a királynő – szerény megítélésem szerint – nehezen tud értékközösséget vállalni. Elég csak Demi Moore-ra, vagy a drogos múltjáról híres Kate Mossra és Robbie Williamsre gondolni – ők komolyan windsori esküvőre valók? A ruha is teljesen különbözött Meghan Markletől vagy Kate Middletonétól, ugyanis a menyasszony rendhagyó módon fátyol nélkül vonult, óriási diadémmal a fején.

diadem.jpg

Egy lecsúszott diadém története

Az orosz cári udvarban népszerű „Kokoshnik” stílusú fejdíszt 1919-ben a francia Boucheron ékszerész készítette Margaret Greville nemesi úrhölgy számára, aki miután 1942-ben elhunyt, Erzsébet anyakirálynéra hagyta a fejdíszt. Az óriás smaragdokkal díszített tiarát az Anyakirályné rendszeresen viselte, majd 2002-es halálát követően bekerült a királyi ékszergyűjteménybe, és most először láthattuk újra Eugénia fején októberi esküvője alkalmából.

A drámai hátmegoldású hófehér ruha Peter Pilotto és Christopher De Vos, a nagyközönség számára kevésbé ismert tervezőpáros munkáját dicséri. A hercegnő már korábbról ismerte egy jótékonysági eseményről a német-osztrák gyökerekkel rendelkező fiatal alkotópárost, több ruhájukat is viselte már bizonyos alkalmakkor. A szeles őszi szezonra tervezett menyasszonyi ruha egy nehezebb, vaskosabb anyagból, jacquardból készült, melynek anyagát az észak-olaszországi Comói-tó környékén állítottak elő. A ruha számos szimbolikus mintázattal bírt: egyfelől lóherék díszítették, jelezve a menyasszony (anyai ágon) ír származását, másfelől a királynő iránti tisztelet jeléül megjelentek rajta a skót (Balmoral) bogáncsok is, illetve a York-ház motívuma, a fehér rózsa.

8.jpeg

Eugénia igazi bevállalós menyasszonyként nem viselt fátylat, és nem félt megmutatni a hátán lévő műtéti hegeket sem, melyek teljes mértékben láthatóak voltak a ruha hátsó mély kivágásában.

A hercegnőnél alig 12 évesen súlyos gerincferdülést észleltek, melyet műtéti úton orvosoltak a lapocka feletti gerincvonal mentén. A Buckingham palota közleménye kiemeli, hogy a hercegnő kifejezett kérése volt a hátsó mély „dekoltázs”, mert szerette volna felvállalni önmagát, testi hibáival együtt.

5_4.jpg

A brit divatsajtó teljesen oda volt a hercegnő ruhájáért, különösen az üzenetértékkel bíró hátkivágással. Elegánsnak, drámainak, kicsit a régi idők stílusát idéző darabnak aposztrofálták a szaklapok a hercegnő választását. Az biztos, hogy Eugenie most az egyszer tényleg alkatának megfelelően öltözött, és nem hangsúlyozta felsőtestének erősségét, töltött galamb alakját. Igazi hercegnőként vonult be a templomba, illetve kocsikázott ki immár újdonsült férjével Windsor utcáin. Az már más kérdés, hogy az orkán erejű szélnek köszönhetően nem volt kinek integetni. De legalább egy napra ő volt a divatcímlapok királynője, nem pedig a dögös Meghan Markle, vagy a mindig elegáns Kate Middleton.

4_5.jpg

 

Update: Most publikálta az evening dress fotóját a brit sajtó. Nem szeretném elrontani az összképet azzal, hogy mélyebben elemzem ezt a minősíthetetlen „kötözött lazac” megjelenést (Zac Posen). Emlékezzünk jó szívvel a mátkaruhára, a többi néma csend…

3_6.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://poormode.blog.hu/api/trackback/id/tr4214300573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása