PoorMode

divat+lélek

Migránsdivat? Nagyon brit!

2017. november 01. 20:32 - poormode

A bevándorlók is hozzájárultak a "brit stílus" kialakításához, így teljes joggal népszerűsíthetik a Beautifully British darabjait – ezzel az üzenettel kampányol egy angol luxusmárka, a Jigsaw. 

jigsaw2.jpg

Míg Közép-Európában lassan köznapi szitkozódássá válik a „migránsozás”, addig Nagy-Britanniában inkább a migráció pozitív vetületeire próbál reflektálni a helyi divatvilág. Olyannyira, hogy az egyik legbritebb divatmárka, a Jigsaw egyenesen bevándorlókkal kampányol. A luxusmárka, amelynek egyik butikjában Katalin hercegné is dolgozott bő egy évig az angol királyi családba történt beházasodása előtt, a „Jigsaw loves immigration” szlogennel reklámozza új kollekcióját a szigetországban.

jigsaw5.jpg

A divatkampányban különböző rasszokat képviselő modellek viselik a luxusmárka egy-egy darabját jelezve, hogy ma már nincs is olyan brit, aki genetikailag 100 százalékosan angolszász lenne. A Jigsaw vezetője szerint teljes átgondolatlanságra vall a „bevándorlás” kifejezés negatív tartalommal való megtöltése. A migráció magától értetődő jelenség – vallja, hiszen az emberek folyamatosan mozgásban vannak, nem lehet megtiltatni nekik a szülőhazájukon kívüli letelepedést.

jigsaw4.jpegPeter Ruis ügyvezető nem tagadja, hogy legújabb divatkampányukkal a Brexit utáni helyzetre reagálnak, melynek gazdaság következményeit már most érzékelik (elbocsátások, a font leértékelődéséből adódó drágább beszerzési árak, stb.). Üzenetük kialakításában az is szerepet játszott, hogy a Jigsaw munkaerejét 45 különböző nemzetiségű alkalmazott adja. Tapasztalataik szerint fölösleges diszkriminálni egy embert csak azért, mert másképp néz ki, vagy akcentussal beszéli a nyelvet. A félelem, az elszigetelődés és az intolerancia inkább csak korlátozza egy adott társadalom fejlődési lehetőségeit. 
jigsaw1.jpg

A divatkampányt több brit politikus üdvözölte, köztük London pakisztáni származású muszlim polgármestere. Sőt több, a volt brit gyarmatokról származó fiatal tervező is jelezte a Jigsaw kampányra reagálva, hogy a Brexit óta kézzelfoghatóan nőtt az idegenellenesség a szigetországban. Fontosnak tartják a „nagyon brit” márka akcióját, hiszen gondolkodásra készteti az embereket (az óriásplakátok jelen vannak az egész országban, köztük a londoni metróban is.)
jigsaw3.jpg

De vajon elég egy luxusmárka divatkampánya ahhoz, hogy átfogó párbeszéd induljon a migráns-ellenes retorikáról?

Forrás: The Guardian

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://poormode.blog.hu/api/trackback/id/tr4413129286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása