PoorMode

divat+lélek

Divatmagazin címlaplány nélkül?

2020. január 07. 08:22 - poormode

Bármennyire őrült ötlet, de az olasz Vogue mégis meglépte. Emanuele Farneti főszerkesztő azzal indította 2020-at, hogy bejelentette: az olasz magazin januári számának nem lesz klasszikus értelemben vett véve címlaplánya, sőt még a divatanyagokat is illusztrációkkal helyettesítik. Természetesen mindezt a fenntarthatóság jegyében.
gen6.jpg

Az olasz főszerkesztő osztott-szorzott, és arra jutott, hogyha nem készíttet címlap- és divatanyagokat az újságba, akkor 150 embere nem ül több tucat repülő- és vonatjáratra, nem égnek legalább 10 órán át a profi megvilágosítást biztosító lámpák, telefonokat és fényképezőgépeket sem kell tölteni. Sőt, még az ételmaradékokról sem kell gondoskodni. A műanyag ruhavédő zsákokról nem is beszélve, amelyekbe a divatházaktól kölcsönzött műalkotásokat burkolják. Farneti óhatatlanul is kimondja azt, ami eddig is világos volt, legfeljebb nem volt téma: divatmagazint szerkeszteni a kötelező körökkel költséges és nem igazán környezetkímélő tevékenység.

collage.jpg

Ezért azt találta ki kreatív stábjával, hogy illusztrációkkal helyettesíti a „cover girl”-t, illetve a Vogue corpusát képező nyolc divatanyagot. Ennek köszönhetően a stylistok most nem fotósokkal, illetve kreatívokkal dolgoztak együtt, hanem képregényrajzolókkal. A közös alkotásokon természetesen ott feszítenek a neves modellek, szigorúan „made in Italy”-ba burkolva, azaz Gucciban. Egyszóval, minden van, amit egy divatmagazin megkövetel, csak épp egy kicsit másképp. És hogy mire költi Farneti a körülményeken megspórolt pénzt?Jótékonysági célra. A Condé Nast Italia kiadói vállalat a heves velencei áradásokban megrongálódott – modern és barokk/rokokó műgyűjteményeknek is helyt adó – Fondazione Querini Stampalia múzeum helyreállítására fogja fordítani a januári címlapon nyert összeget.

Hogy lesz-e kezdeményezésnek hatása a divatszakmára? Nem tudni, hiszen a Vogue pont a „jet-set life” életmódot propagáló lapok egyike.  Ezért „szeretjük”. De 130 év után talán épp ideje egy kicsit megújulni, és alkalmazkodni az aktuális körülményekhez. Az olasz kezdeményezés kis lépés a globális fenntarthatóság érdekében, de nagy lépés a nemzetközi divatszakmában.

.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://poormode.blog.hu/api/trackback/id/tr7215395916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása