PoorMode

divat+lélek

Lady Di gardróbja

2017. február 23. 22:43 - poormode

Alig volt egy vállalható ruhadarabja Lady Dianának, amikor néhány hónap ismeretség után, 20 évesen megkérte kezét a walesi herceg. A kezdeti divatbakik ellenére – a pepita, válltöméses zakótól a vállalhatatlan flitterekig – ma már divatikonként emlékezünk a tragikus sorsú asszonyra. Halálának huszadik évfordulóján a Kensington Palota kiállítása ad betekintést Lady Di személyes gardróbjába – a február végétől látható Diana: Her Fashion Story az egyes ruhadarabok történetén keresztül mesél a hercegnő életéről és stílusfejlődéséről.

A hercegnő neves angol arisztokrata családba született, de szülei elváltak, majd anyja és apja is újraházasodott. Gyerekként rettentően megviselte a válás körüli cirkusz. Tanulmányai egy részét Angliában, illetve svájci bentlakásos suliban végezte. Egyetemre nem járt, viszont kifogta a remek partinak számító Károly herceget.
debutante.jpg

Regamus, 1979

Mikor a herceg eljegyezte, saját bevallása szerint összesen három vállalható holmija volt: a fenti képen látható romantikus estélyi, egy selyemszoknya és egy pár cuki cipő. (Feljegyzések szerint az eljegyzés után anyukájával elrohantak a Harrodsba…)    

3cf5352c00000578-4236676-image-a-52_1487381230972.jpgEmmanuel, 1981bluz.gif

A brit Vogue 1981-ben bemutatta azokat az angol arisztokrata kisasszonyokat, akik jó partiknak számítottak akkortájt: a lányok között volt a 20 éves Lady Diana is, aki egy púderrózsaszín, masnival díszített szatén blúzocskát viselt. A felvétel megjelenése után jelentették be a hercegi eljegyzést, így a blúzt állítólag szétkapkodta a boltokból nép. Tiszta Kate-effektus… Egyébként a felsőt is az a tervező készítette, akire a pufajkás vállú, gyűrődésre igen hajlamos menyasszonyi ruhát bízták. (Emmanuel egyébként a mai napig aktív tervező, nem is olyan régen egy menyasszonyi ruhás brit műsorban láttam tanácsadóként.)

pepita.jpgBill Pashley, 1981

A kiállításon látható az a szerelés is, melyet a hercegné a nászútján viselt Balmoralban. Állítólag ragaszkodott ahhoz, hogy a pepita felső egy számmal nagyobb legyen a kelleténél, hogy jobban tudja követni újdonsült férjét az órákon át tartó sétákon, melyek pihenői alatt az ifjú Károly herceg Jungot  olvasott fel fiatal feleségének… A férj roppant boldog volt a felolvasásokkor, a feleség érzéseiről nem árulkodnak a feljegyzések.

flitter.jpg Catherine Walker, 1986

A gyermekei születése után Diana kezdett rátalálni saját stílusára: az egyébként 36-40-es méretek között ingázó hercegnő egyre passzentosabb ruhákba burkolta magát. Kedvenc tervezője, Catherine Walker alkotása látható a képen, mely jól mutatja a nyolcvanas évek stílusjegyeit: hátúszókat megszégyenítő válltömés, merészebb dekoltázs, flitter ezerrel. Diana állítólag ekkortájt kezdte viszonozni egy-egy titkos hódoló közeledését...
disney_diva.jpg

Catherine Walker, 1987

A hercegnő egyébként szerette a vállakat szabadon hagyó ruhákat, és nem riadt vissza a púderszínek viselésétől sem. Mindkét kreációt kedvenc divattervezőnője jegyzi: az egyikben egy igazi Disney-hercegnőnek, a másikban pedig egy naiv hollywoodi dívának öltözött. Testtartását elnézve szemmel látható, hogy nem volt magabiztos. És még mindig csak 26 éves volt...

asszimetria.jpg

Gina Fratin (Hartnell), 1990

Rossz házassága stílusán is nyomott hagyott: a kilencvenes évek elején állítólag csomó olyan ruhát csináltatott, amelyek aszimmetrikusak voltak vállban, hogy ezzel is mutassa férjének, mit veszíthet, ha elfordul tőle. Másik célja a sajtó érdeklődésének folyamatos fenntartása volt: szeretett olyan szettekbe bújni, amikről tudta, hogy bulvártémák lesznek.

princessdiana_gl_9nov11_pa.jpg Christina Stambolian, 1994

Mikor egyértelműen kiderült, hogy Károly herceg csalja a feleségét, Lady Diana valódi sértett dívaként viselkedett, és magához képest igencsak szexi ruhába bújt. A divatkörökben „reváns ruhaként” ismert Stambolian darabot 1991-ben csináltatta, de akkor még túl merésznek találta. 1994-ben azonban más szelek fújtak: a herceg félrelépett, a hercegnő pedig lépett. A sajtó örömmel követte…

dolgozo_diana.jpgCatherine Walker, 1997

A válást követően elvesztette királyi titulusát, ezzel együtt szakított a hercegkisasszonyos stílussal is. Kedvenc tervezőjével, Catherine Walkerrel egy új „Dianát” dolgozott ki, aki az egyszerűbb fazonú ruhákat részesítette előnyben. Rájött, ahhoz, hogy komolyan vegyék, nem kell Disney-hercegnősen öltözködnie. Úgy kell kinéznie, mint egy átlagos dolgozó nőnek.

princess-diana-300430.jpgVersace, 1997

Ezzel egy időben elhatározta azt is, hogy miután nem köti többé semmi a leendő angol királynéi szerepkörhöz, külföldi tervezők kreációit is bátran viselheti. Így talált rá Gianni Versacera, aki Catherine Walker „dolgozó Dianáját” érzékiséggel töltötte meg.

Fotók forrása: Dailymail

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://poormode.blog.hu/api/trackback/id/tr5712286183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2017.05.06. 16:39:06

"Rájött, ahhoz, hogy komolyan vegyék, nem kell Disney-hercegnősen öltözködnie. Úgy kell kinéznie, mint egy átlagos dolgozó nőnek."

Lényegtelen a flanc, ha mással is el tudja adni magát, fel tudja hívni magára a figyelmet, ha a ruhán kívül más érték is van, amit "képvisel".
süti beállítások módosítása