PoorMode

divat+lélek

Chanel Haute Couture, 2013 tavasz/nyár - Lagerfeld politikai babérokra tör?

2013. január 23. 13:21 - poormode

Karl Lagerfeld divattervező a napokban bemutatott Chanel Haute Couture tavasz/nyár kollekciójával kampányolt a melegházasság ügye mellett. Úgy tűnik, hogy a francia-német divattervező már nem elégszik meg azzal, hogy brit celebeknek mondja meg a tutit. Talán politikai babérokra tör?

Korábbi posztunkban is jeleztük már, hogy január 22-én mutatta be a Chanel Haute Couture 2013-as tavasz/nyár kollekcióját. A hobbikertészkedés kezd mániává válni a francia divatházak körében... Mind a Dior, mind a Chanel zöldövezetet választott a ruhakölteményeinek bemutatására: míg Stefan Raf jól megkomponált télikertet tervezett, addig Karl Lagerfeld, a Chanel-ház kreatív igazgatója kész erdőt álmodott meg tollakban pelyhedző modelljei részére.

tumblr_mh1fq54SIy1qaoe1oo1_12801.jpgKarl Lagerfeld menyasszonyai (itt leltük a fotót)

A Chanel szerencsére nemcsak imbolygó palántákat tervezett, hanem politikai üzenetekkel is megtűzdelte kollekciója egyes darabjait. Elsőként talán az időpont kiválasztását emelnénk ki: 2013. január 22-én ünnepelte Franciaország és Németország, áttételesen pedig egész Európa az Elysée Szerződés 50. évfordulóját. (Halkan megjegyezzük, hogy ez a Szerződés képezi a mai európai rendet és trendet, azaz a francia-német együttműködést.) A szerződés szimbolikus alakja akár a celebeknek szívesen beszólogató Karl Lagerfeld is lehetne, a maga kettős francia-német identitásával, hiszen a hamburgi születésű, jómódú családban nevelkedett Lagerfeld iskoláit már a neves párizsi Montaigne gimnáziumban fejezte be, ahonnan egyenes út vezetett az akkori nagy francia divatházakhoz. Tehetsége, szerencséje és poroszos munkamániája egészen a Chanel-ház kreatív igazgatói posztjáig repítette, amelyet 1983 óta vezet töretlen ambícióval és sikerrel.

_7_9fdab2a3.jpgA megmondóember

A mindig napszemüveget viselő Lagerfeld nem az a fajta, aki előszeretettel fejtené ki politikai nézeteit modelljein keresztül, vagy nyomást gyakorolna valamelyik francia politikai oldalra (hiszen mindenütt vannak jóbarátai!). Általában a Chanel-ház által képviselt legfőbb értékeket – elegancia, hűvösség és elérhetetlenség – szem előtt tartva tervezi meg kollekcióit. Mostani Haute Couture bemutatóján azonban kivételt tett: kiállt a francia nemzetgyűlés előtt napirenden lévő melegházasságok ügye mellett. Kollekciója zárásaként menyasszonyi ruhában vonultatott fel két modellt, akiket egy kisfiú kísért az oltárig a kifutón... Ez utóbbit tekinthetjük egyfajta Lagerfeld bonmot-nak is, igaz, most nem Pippa Middletonon vagy a brit Adele énekesnőn köszörülte a nyelvét, hanem simán beszólt az egész francia törvényhozásnak!

Hogy mi lesz a melegházasságokat szabályozó, egyszer már visszadobott francia törvénnyel, amit január 29-én vitat meg a francia parlament, nem lehet tudni, és nem is tartozik szorosan a tárgyhoz. De addig is érdemes végig nézni a Lagerfeld tervezte idei tavasz/nyár Haute Couture Chanel-kollekciót! A lányok szépek, ilyennek kellett volna kinéznie az Alkonyat vámpírlányainak; a ruhák kicsit púderesek, de valamivel harmonikusabbak, mint a Dior-ház Haute Couture kollekciójában. Szerencsére sellőszoknya nincsen, egy-két hordócska ruha azért itt is előfordul. Sebaj, írjuk az Asterix és Obelix iránt érzett tisztelet számlájára! Külön dicsérendő a Jack Sparrow kapitányra emlékeztető tollas fejdísz és smink, a 60-70-es évekbeli kosztümök struktúráját idéző (szoknya és nadrág) kombinációk, illetve a tubusszerű ruhácskák!

Chanel_1.jpg

Chanel Haute Couture, 2013 tavasz/nyár

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://poormode.blog.hu/api/trackback/id/tr335038311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása