PoorMode

divat+lélek

Dolce&Gabbana: Ágota csodát tesz!

2013. március 02. 11:10 - poormode

A Dolce&Gabbana olasz tervezőpáros rendkívül izgalmas ready-to-wear kollekcióval lepte meg a milánói divathéten ücsörgő divatszakértőket:  életre keltették a szicíliai Katánia (Catania) védőszentjét, Szent Ágotát. A biblikus szereplőkkel való zsonglőrködés nem az első próbálkozása az olasz divattervező párosnak: a januári milánói férfi divathéten a Szűzanyát ábrázoló pólókba burkolták fiatal, amatőr szicíliai férfimodelljeiket.

Mostani női kollekciójukban azonban sokkal szofisztikáltabb a bibliai utalás – olyannyira, hogy az olasz lapok a gesztuson túl nem is igen foglalkoztak a tervezőpáros „múzsájával”, Szent Ágotával. Pedig ennél azért konkrétabb a kapcsolat a szicíliai vértanú és a tervezőpáros kollekciója között.

dolce-and-gabbana-fw-2014-women-fashion-show-runway-05.jpg

A Dolce&Gabbana terveződuó több olasz divatlapnak is megerősítette, hogy legújabb kollekciójuk ihletője Katánia védőszentje, Szent Ágota volt. Konkrét forrásként a mártírhalált halt szent emlékére emelt katániai dóm belső freskóborítását, illetve Szent Ágota XIV. századi ezüst szobrát jelölték meg, amelynek koronáját állítólag Oroszlánszívű Richárd adományozta a szicíliai városnak a keresztes hadjáratok egyikéből visszatérve. A vértanú és a Dolce&Gabbana kollekció közötti kapcsolat megértéséhez érdemes – a művészettörténeti, néprajzi elemek tanulmányozása mellett – egy kicsit elmélyülni Szent Ágota történetében.

A legenda szerint Ágota előkelő szülők gyermekeként született Szicíliában. A fiatal, Krisztus szeretetére vágyó leány hamar a kéjvágyó helytartó, Quintianus mesterkedéseinek célpontjává vált. Mivel visszautasította házassági ajánlatát, a császár keresztényellenes rendeletét ürügyként használva Quintianus letartóztatta Ágotát, és egy hírhedt örömtanyára vitette. Az ősi intézmény „Madame-ja” azonban gyorsan fölismerte, hogy a szépséges leányt nem lehet egykönnyen megtörni. A helytartó ezért maga lépett akcióba: Ágotát bíróság elé citálták, kihallgatták, és kínzások egész sorát kellett kiállnia. A hívő leány azonban a börtönben olyan megerősítésben részesült, amely még a legendákban is csak elvétve fordul elő. Megjelent előtte Szent Péter és begyógyította szörnyű sebeit. A nyilvánvaló csodát semmibe véve Quintianus tovább folytatta a gyalázatos eljárást, amely végül a leány halálához vezetett.

Ágota példája könnyen feledésbe merülhetett volna, ha szülővárosa, Katánia, mártírhalálának első évfordulóján nem menekült volna meg csodával határos módon az Etna kitörésétől. A lakosság a vértanú sírjáról elhozott fátyollal vonult a megsemmisítő lávafolyam elé, így kérve Ágota segítségét, és a vörösen izzó folyam február 5-én minden előzetes várakozás ellenére megállt.

Természetesen nem véletlenül mutattuk be ilyen részletesen Szent Ágota történetét, hiszen életének szinte az összes állomása felfedezhető a Dolce&Gabbana tervezőpáros legújabb női kollekciójában. A katániai dóm freskóinak színvilágát idéző, Szent Ágotát ábrázoló, mozaikmintás, A-vonalú hosszú és rövid ruhák a szicíliai tervezőpáros a vértanú iránt érzett tiszteletéről tanúskodnak. 

dolce-and-gabbana-fw-2014-women-fashion-show-runway-10.jpg

dolce-and-gabbana-fw-2014-women-fashion-show-runway-13.jpg

dolce-and-gabbana-fw-2014-women-fashion-show-runway-39.jpg

Dolce és Gabbana azonban nem csak a „szent” aspektust lovagolta meg legújabb kollekciójában, hanem Ágota korára jellemző profán létet is: a fekete, valamint fehér csipke ruhakreációk az ókorra jellemző hangsúlyos testiséget, kéjvágyat szimbolizálják.

dolce-and-gabbana-fw-2014-women-fashion-show-runway-33.jpg

 

dolce-and-gabbana-fw-2014-women-fashion-show-runway-41.jpg

A kollekció végén felvonuló rubinvörös darabok pedig a vértanúnak a lávafolyam feletti mitikus győzelmét jelképezik. Ez utóbbiak egyébként rendkívül elegáns flitteres, vagy csipkével díszítet estélyi modellek.
 

dolce-and-gabbana-fw-2014-women-fashion-show-runway-58.jpg 

dolce-and-gabbana-fw-2014-women-fashion-show-runway-60.jpg


dolce-and-gabbana-fw-2014-women-fashion-show-runway-76.jpg
A tervezőpáros persze mindemellett nem felejtette el azt sem, hogy egy prêt-à-porter kollekcióba a szürke hétköznapokban viselhető darabokat is be kell csempészni. A mostani Dolce&Gabbana kollekcióban ezt az unalmas vonalat a szürke tweedkosztümök jelentik, amelyek beékelése az alapvetően bizánci stílusú ruhasorozatba egyáltalán nem erőltetett. Az olasz tervezőpáros rendkívül ügyesen bánt az őszi/téli szezon legjellegtelenebb, ámde legkedveltebb színével.

dolce-and-gabbana-fw-2014-women-fashion-show-runway-16.jpg

 

dolce-and-gabbana-fw-2014-women-fashion-show-runway-24.jpg


dolce-and-gabbana-fw-2014-women-fashion-show-runway-25.jpg

 

Ez utóbbi talán annak köszönhető, hogy az egész kollekció ívét a hangsúlyos bizánci stílusú ékszerek és kiegészítők határozzák meg. Érdemes górcső alá venni a mozaik berakású, dupla platformra tervezett magas sarkú cipőket, a Szent Ágota képével díszített táskákat és a bizánci hatású fülbevalókat. Ez utóbbiak persze súlyuk miatt lehet, hogy nem tesznek jót a női fülcimpáknak, ettől függetlenül nagyon egyediek, figyelemfelkeltők, ahogyan a modellek fejét díszítő koronácskák is. Az erős színekben és mintákban pompázó modelleken nagyon jól mutat a szigorú smink, amely alapvetően az ajkakat és a szemeket hangsúlyozza.

 dolce-gabbana-rtw-fw2013-runway-025_145749961793.jpg

 

taska.jpg 

korona.jpg

 

Dolce&Gabbana ezzel a kollekcióval nemcsak Szent Ágotát támasztotta fel, hanem egy újabb trendet teremtett. Hogy aztán lesz-e a Dolce&Gabbana szenteket, Szűzanyákat ábrázoló divatjának követője, az majd a következő szezonokban kiderül. Egyelőre csodáljuk a szicíliai védőszent és a tervezőpáros újszerű kapcsolatát.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://poormode.blog.hu/api/trackback/id/tr935110866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs.Columbo 2013.03.03. 09:14:13

A legelső ruhát elfogadnám!

poormode 2013.03.03. 09:30:01

@Mrs.Columbo: Mi is! :) Habár nekünk a piros modellek a kedvenceink!
süti beállítások módosítása