PoorMode

divat+lélek

Born to be… a Duchess?

2013. január 10. 20:53 - poormode

Hogyan legyél Cambridge hercegnéje - á la poormode?

Bárkiből lehet Katalin hercegné! – harsogja a mainstreamől alig lemaradva a magyar bulvár is. Pedig eszünkben sincs, legfeljebb hasonlítani akarunk rá, de azt nagyon – mert erről szól ma a divatipar. 

Egy nappal lekéstünk ugyan, de ennek oka van, és talán nem is lesz belőle sértődés, udvari körökben biztosan nem adnak az ilyen kicsire, tehát peregjenek a dobok, ropogjon a tűzijáték: Isten éltesse Katalin hercegnét (és óvja egyben a királynőt is)!

Merthogy kedvenc hercegnénk, a második számú brit trónvárományos Vilmos felesége január 9-én töltötte be a 31. életévét. A világsajtó mondjuk jó ideje inkább a harmadik számúval van elfoglalva – az öröklési sorrend szempontjából legalábbis, mert hogy a 4. hónapban járó kismama szíve alatt hordja a brit monarchia leendő trónörökösét. Middleton kisbabája lesz az első brit trónvárományos, aki a módosított 1772-es trónöröklési rend értelmében nemtől függetlenül mindenképpen a dédmama nyomdokaiba lép.

vogue_1.jpg

A brit Vogue magazin 2013. februári címlapja

Habár Katalin hercegné valószínűleg a terhességi rosszullétei miatt mutatkozik kevesebbet a nyilvánosság előtt, harmadik ikszen túli születésnapja mégis jó alkalmat kínál a februári brit Vogue magazin számára, hogy összegezze a divatikon hercegné stílusát. Egy kis fejszámolással bárkiből Cambridge hercegnéje válhat! – sugallja az útikalauz, amellyel a téli depressziótól szenvedő, a karácsonyi elhajlás miatt eszeveszetten fogyókúrázó olvasóközönségnek próbál némi vigaszt és újévi célokat adni. Legalábbis így tűnik első olvasatra, és ezt erősíti a (feltételezhetően a magyar fordítások alapjául szolgáló) Daily Mail összefoglalója is, amely ügyes infografikával egészíti ki az olvasottakat. 

Ezzel a remek kis találattal szerettük volna indítani divat&lélek blogunkat, de meglepődve kellett tapasztalnunk, hogy a divatérzékeny magyar sajtó máris beelőzött, és világgá harsogta: „Bárkiből lehet Katalin hercegnő” (Bors Online), vagy hogy, khm, „Katalin hercegnéről lerántották a leplet” (Retikül), vagy egy fokkal szolidabban: „Kiszámolták Katalin hercegnét” (Nők Lapja Café), és a maga módján lecsapott a témára a Velvet is. Nos, hogy csak egy apróságot említsünk az első találatból: „mindig pontosan nyolc foga látszik ki – se több, se kevesebb.” Kedves olvasók, higgyétek el, az is mérvadó, hány foga nem látszik ki…

A francokat! Nem volt Katalin hercegné stílusa körül semmiféle lepel, amit le kellett volna rángatni, hiszen mást sem tesz a 2011-es áprilisi hercegi menyegző – sőt már a 2010-es eljegyzés – óta a divatvilág, minthogy górcső alatt vizsgálja, módszeresen ízekre szedi Katalin hercegné stílusát, gesztusait, minden egyes mozdulatát. Mert óriási a hiány ma a divatikonokból, úgy kellett már a hercegné az iparágnak, mint egy falat kenyér. Ebben a folyamatban a Vogue inkább találóan összegez, mint kiszámol vagy leleplez… És szintén komoly félreértés: senki nem akar Katalin hercegné lenni (belenézett már valaki a napirendjébe?!), hanem hasonlítani akarunk rá, de azt nagyon, akkor is, ha Alexander McQueen öltözteti, és akkor is, ha a Topshop  – mert erről szól ma a divatipar. De mielőtt ebbe belemennénk, lássuk röviden a Vogue útikalauzát.

A divatmagazin a hercegné mintegy 100 ruhájának alapos elemezésére támaszkodva – beleértve a 2010-es novemberi eljegyzésen is viselt királykék Issa ruhát – terelgeti az olvasóközönséget, hogy miként válhatunk a saját mikrovilágunk „divatdiktátorává”. Mindenesetre mielőtt bárki is belekezdene a „like a Middleton” fazonigazításba, érdemes beszerezni egy nagyméretű szögmérőt, romantikus loknikat könnyen varázsoló hajszárítót és persze némi költőpénzt! De talán az is megteszi, ha felkeresi kedvenc áruházát…


A stílusos nő a brit korona színeiben pompázik

A hercegné brit korona iránti alázata gardróbjában is megnyilvánul: legtöbbet hordott színei közé tartozik a kék, piros és a fehér. A visszahúzódó, ámde határozott eleganciát képviselő Katalin hű kékvérű férjéhez és annak családjához, mivel egyértelműen a királykéket részesíti előnyben: a hivatalos megjelenéseinek 24 százalékát pávaszemkék (peacock blue), vagy a berlini kék színű (Prussian blue) öltözetekben tündökölte végig. Nagy kedvencének számít még a piros is (13%): gondoljunk csak a királynő gyémántjubileuma alkalmából rendezett hajófelvonulásra, amikor Katalinunk a piros Alexander McQueen ruhában ünnepelt a Temzén (a lenti kép is ekkor készült). A brit korona színeinek megfelelően kedveli még a fehéret (12%), és annak maszatos, szürkés árnyalatait (11%). A napsütötte brit nemzetközösség államaira jellemző kanárisárga és krémszín (5-5%) nem tartoznak a legkedveltebbek színei közé.

article-2258737-16CC8701000005DC-66_472x1016.jpg

Remek kis infografika a Daily Mailtől

A brit TOP 5

A hercegné valószínűleg nem felejtette el gyökereit, mivel a milliárdos vagyoni háttér ellenére szívesen öltözködik olyan fast fashion típusú áruházakból, mint a Zara, vagy a britek nagy kedvencének számító, 1990-es években alapított LK Benett luxusáruházból is (ld. a végkimerülésig hordott LK Benett testszínű magas sarkú cipő). A Vogue statisztikája alapján a két márka Katalin hercegné öltözködési szokásainak 35 százalékát fedi le. Divattervezők tekintetében is hűséges a hercegnő, nem öltözködik akárkinél: a TOP5-ben van a menyasszonyi ruháját is tervező Sarah Burton által irányított Alexander McQueen divatház (14%), az elegáns (koktél)ruhákat készítő Jenny Packham (6%) és az estélyi ruhákat tervező Temperley (8%).


A „Royal style” titka: romantikus lokni, kevés kiegészítő

Katalin hercegné ebben is ügyes, saját családi tiara híján hajkoronát alakítatott ki: a romantikus „Chelsea” stílusban beszárított hajkoronája (74%) nemzetközi trenddé vált. Legalábbis Manhattan elit hajszalonjaiban jelenleg a loknis Chelsea hajbeszárítás számít a legmenőbbnek. A hercegné kivételes alkalmakkor hord félúton feltűzött kontyot (13%) és csuris, azaz lófarkban megkötött frizurát. Fejfedők viselete tekintetében sem szegi meg a brit protokollt: a ruháival megegyező színű kiskalapot, fejdíszeket hord, amelyek rendszerint 50 fokos jobboldali dőlésszögben pihennek a hercegnéi főn.

Az ékszerek közül az 1994-es Vogue magazin címlapján szereplő Diana hercegnő zafír és gyémántberakásos fülbevalója a kedvence, amit a hercegné a 2011-es észak-amerikai útján viselt, egy kissé átalakított verzióban. A fülbevaló egyébként Diana hercegnő eljegyzési gyűrű szettjéhez tartozik, amely ma már Cambridge hercegnéjének ujján ékeskedik. A Vogue-statisztika szerint egyébként Katalin fülbevalóinak hossza 33 mm, ez az adat biztosan legalább olyan fontos, mint a kivillanó fogak száma... Másik rá jellemző ékszer a Camilla által ajándékozott aranykarkötő, amelyen a hercegné keresztnevének első betűje lóg

princess_diana_vogue_july_1994_QVwC6sj_sized.jpg

A Vogue 1994. júliusi címlapja


És hogyan legyél
 Cambridge hercegnéje á la poormode?

Hagyjuk is egy percre a szögmérőt, a hajsütőt és az infografikákat. Helyette sétáljunk egyet a jó levegőn, majd némi romantikus andalgás után térjünk be valamelyik kedvenc divatüzletükbe. Mert Katalin hercegné ruhatárának hű másolatait alig néhány hónap késéssel megtalálhatjuk a Mango, a Mexx sőt a Zara kínálatában is – hogy csak a jellemzőbb magyarországi divatmárkákat említsük.

Nem mai jelenség, hogy a fast fashion divatláncok a kategória névhez hűen gyors iramban másolják és terjesztik a celebek vagy divatikonok által viselt darabokat. A „copypaste” divatláncok névtelenségbe burkolózó tervezői árgus szemekkel figyelik a divatdiktátoroknak kikiáltottak öltözékeit, és azokat lényegesen olcsóbb kivitelben kínálják. Az egyik legélesebb szemű fast fashion store a MEXX, amely a hercegné szeptemberi dél-kelet ázsiai körútján viselt koktélruháit kínálja irodista stílusban, sőt talán azon sem kell nagyon csodálkozni, hogy a The Guardian a körútról – pontosabban a körút kapcsán a hercegné öltözékéről – szóló beszámolója mellett is az említett divatcég reklámja fut.

Ha valamiben változni látszik a trend, talán csak az, hogy a copypaste divatláncok figyelme a nagy divatmárkák kínálata helyett a nagy márkákat viselő húzónevek öltözködési kultúrájára figyel. A nők többsége jelen pillanatban a letisztult, egyszínű és egyenes szabású ruhákat, szoknyákat részesíti előnyben, amely több alkalommal hasznosítható. A brit divatipar nagy nevei sokak számára nem is csengenek ismerősen, ötleteik, színviláguk, szabásmintáik mégis inkognitóban ott lapulnak az általunk gyakran látogatott ruházati cégek polcain is. A brit birodalom újra hódit, hála Katalin hercegnének.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://poormode.blog.hu/api/trackback/id/tr75010400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása