PoorMode

divat+lélek

A Gucci család sötét titkai

2013. október 28. 10:03 - poormode

Tizenhat év börtön után újra shoppingol Patrizia Reggiani – Maurizio Gucci meggyilkolásának értelmi szerzője és egyben volt felesége. Reggianit még 1997-ben ítélte 26 év fegyházra az olasz bíróság, miután bebizonyosodott, ő bérelte fel azt a pitiánernek tűnő bűnözőt, aki 1995 márciusában végül profi bérgyilkosként végzett férjével, a Gucci-ház akkori igazgatójával.

552062-patrizia-reggiani.jpg

Reggiani tizenhat évet töltött a milánói San Vittore börtönben, jó magaviselete miatt azonban már 2011-ben felajánlották neki a börtönön kívüli nappali munkavégzés lehetőségét. Az asszony persze nem élt a lehetőséggel, mondván, soha életében nem dolgozott, nem is lenne rá képes. Maradt inkább a börtönben, ahol növényeinek és vadászgörényének gondozásával ütötte el az időt. Végül pár hete helyezték feltételes szabadlábra, miután elfogadta a neves olasz ékszercég, az 1956-ben alapított Bozart állásajánlatát, amelynek szeptember óta kreatív munkatársa. 

3_2.jpg

A 65 éves Reggiani egyébként elég jól néz ki a paparazzo fotókon: bár már nyoma sincs a Liz Taylorra hajazó megjelenésének, még midig csinos és ápolt, trendin öltözködő, szép korú asszony benyomását kelti, aki időként a legmenőbb milánói butikokban bukkan fel.

patrizia_reggiani_ha_pagato_gli_acquisti_con_una_banconota_da_200_euro_nonostante_fosse_visibilmente_insoddisfatta_del_servizio_ricevuto_93d9 (1).jpgReggiani története az elvált asszonyok klasszikus példája is lehetne, ha nem vett volna ilyen csúnya irányt. Noha minden adott volt ahhoz, hogy a milánói társasági élet nagyasszonyává váljon, miután beházasodott a Gucci famíliába, valamit mégis csúnyán elrontott…

A neves divatcsalád története 1898-ban kezdődik, amikor az alig 17 esztendős Guccio Gucci Londonba utazik szerencsét próbálni. A sors Savoy Hotelbe sodorja, ahol hamar rájön, hogy a helyi kőburzsujoknak és arisztokratának semmi sem igazán drága, hiszen bármit megvesznek, ami félszegen ellent mer mondani a hanyatló, álszent viktoriánus értékeknek. Pár év szállodai meló után úgy dönt, visszatér szülővárosába, Firenzébe, ahol – ahogy az egy kereskedőcsalád sarjához illik - a lovas bizniszben látja meg a fantáziát. Előbb nyergeket kezd el készíteni minőségi bőrből, majd bővíti palettáját: a nyergekhez passzoló cipőket és kiegészítőket (táskákat, koffereket) dob a piacra. Az üzlet annyira beindul, hogy az 1921-es cégalapítást követően több filiálét is kell nyitnia szerte Olaszországban. A leghíresebb üzletet, amely a mai napig a római Via dei Condottin található, 1938-ban nyitja meg a család. Gucciék kreativitását még Mussolini szankciói sem befolyásolják: az autarkia idején a nemes anyagokat (pamut, selyem, bőr) a mezőgazdaságban használt rögzítő- és kötözőanyagokra (bambusz, len, kender) cserélik. 1947-ben járunk: a bambusz fogantyús női Gucci táska berobban a köztudatba, és először látjuk a cég későbbi védjegyét, az egymásba fonódó félkörök alkotta GG monogramot is. A márka Guccio Gucci halála után válik csak nemzetközivé, amikor a divatház irányítása három fiára marad. Az 1950-1960 közötti időszakban rengeteg filmet forgatnak a Róma melletti Cinecittában, ahova özönlenek az amerikai sztárok, így elég hamar híre megy a minőségi olasz családi termékeknek. Mindenki megfordul a római butikban, aki számít: Liz Taylor, Audrey Hepburn, a frissen megözvegyült Jackie Kennedy és nem maradnak el az olasz celebek sem. A nemzetközi hírességek igénylik, hogy az Egyesült Államokban is kapható legyen a Gucci, így hamarosan határokon túli hódító útra indul a családi monogram. Aztán a hetvenes-nyolcvanas években erős hanyatlásnak indul a cég, ami elsősorban a családon belüli acsarkodásnak tudható be. Meg az legambiciózusabb unokának, Maurizio Guccinak, aki, amennyire jó társasági arc, annyira pocsék vezetői döntéseket hoz – amíg teheti.

GucciReggiani.jpg

Patrizia Reggiani és Maurizio Gucci

Reggiani 1973-ban ment hozzá Maurizio Guccihoz, a legendás Gucci-ház alapítójának unokájához. Gyorsan szült neki két leányt, hogy bebiztosítsa magát, de a kőgazdag és jóképű Maurizio nem tudta fékezni természetét. 1985-ben azt hazudta feleségének, hogy üzleti útra indul, de igazából soha többé nem tért haza a családi fészekbe. Helyette egy fiatalabb nőhöz, a gyermekét egyedül nevelő Paola Franchihoz, a Gucci divatház belsőépítéséhez költözött.

szerető.jpg

A cégvezér Paola Franchival. A sors fintora, hogy Franchi szerelme után, fiát is kénytelen eltemetni, aki 16 éves korában öngyilkosságot követett el.

Patrizia Reggiani nem tudta megbocsátani férje hűtlenségét, és szó szerint belebolondult a lelki fájdalomba, olyannyira, hogy a válás hivatalos kimondását követő évben, 1992-ben agydaganattal kellett műteni. Sokak szerint ekkor bomlott meg végérvényesen az egyébként is labilis idegzetű nő, akire ráakaszkodott a kétes múltú, szerelmi kötésekben jártas nápolyi látó és kártyavető, Pina Auriemma. A két nő között hamar egyfajta szövetségesi viszony alakult ki. Reggiani félt attól, hogy volt férje elveszi barátnőjét és újra családot alapít. Ezért Auriemma állítólagos nyomására még több tartásdíjat akart követelni volt férjétől.

a jósnővel_1.jpg

A jósnő és Patrizia

Maurizio azonban nem akart több pénzt fizetni volt feleségének, hiszen elég szép vigaszdíjat fizetett neki a válás kimondásakor – mai árfolyamon számolva kb. 700-750 millió forintot. Ráadásul nem is lett volna miből még többet fizetni az exnek, hiszen miután 1986-ban lecsukták 81 éves (!) nagybátyját adócsalás vádjával, háborúskodás alakult ki a Gucci család sarjai között. Mindegyik unoka (Maurizio testvérei és unokatestvérei) szeretett volna egy-egy szeletet kapni a tortából. A viszály végül odáig fajult, hogy Maurizio, az akkori Gucci-igazgató 1993-ban eladta részvényeinek nagy részét egy bahraini székhelyű cégnek, az Investcorpnak. És ezzel a gyakorlatilag megásta a Gucci-ház sírját, hiszen idegenek is bekerültek az addigi családi vállalkozásnak számító olasz divatház vezetésébe.

Reggiani nem adta fel a harcot, bosszút forralt férje ellen. Pina Auriemma szerint Reggiani ötlete volt férje meggyilkoltatása, ezzel szemben Reggiani mai napig nem hajlandó elismerni bűnösségét. Saját verziója szerint Auriemma gyakorolt rá hatást, akárcsak Raszputyin az utolsó orosz cárnéra… Végeredményképp 1995. március 27-én, reggel kilenckor, irodájába lépve háromszor homlokon lőtték Maurizio Guccit, aki sérüléseibe azonnal belehalt. Kétéves nyomozás után minden tettest megtaláltak és lecsuktak: a gyilkost, a gyilkost szállító gépkocsivezetőt, a bűncselekmény megszervezőjét, a közvetítő szerepét játszó Auriemmát, és végül az olasz sajtóban csak „Fekete özvegyeként” becézett Reggianit is elítélte az olasz bíróság narcisztikus bosszú vezérelte gyilkosságért.

gyilkos_1.jpg

Maurizio Gucci gyilkosa

A „narcisztikus bosszú” rengeteget ártott a Gucci cégnek, hiszen véget vetett mindenféle részvény-visszaszerzési álomnak, egyúttal felhívta a figyelmet a családi vállalkozás, mint modell sérülékenységére is. A divatház a kétezres évek közepére tudta csak összeszedni magát, miután egy francia csoport, az LVMH riválisának számító Pinault-Printemps-Redoute vette meg és faragott belőle normálisan működő társaságot. Az egyedüli szakember, aki saját bőrén tapasztalta meg az olasz divatház szétesését, az maga Tom Ford volt, aki 1990-2004 között a Gucci vezető tervezőjeként dolgozott.

Mindenesetre mi bízunk benne, hogy a jelenlegi francia tulajdonosok folytatják a Gucci eddigi üzleti politikáját és PR-stratégiáját, azaz jövőre is Grace Kelly unokáját, a jelen pillanatban várandós Charlotte Casiraghit kérik fel a GG monogram népszerűsítésére. Egy biztos, nem szabad a divatház közelébe engedni senkit, akinek Gucci a vezetékneve, hiszen az eset is jól példázza, hogy család ellen nincs orvosság…

Fotók forrása: Corriere della Sera, Gossip.it

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://poormode.blog.hu/api/trackback/id/tr635602206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.10.29. 09:37:46

Az ördög Guccit visel. Én nem nevezném normálisan működő társaságnak a Guccit, a PETA nem véletlenül tiltakozik ellene.
süti beállítások módosítása