PoorMode

divat+lélek

50 éves a Pirelli-naptár

2013. szeptember 18. 21:21 - poormode

Az egész  valahogy úgy kezdődött, hogy egy olasz gumigyár angol leányvállalata megajándékozta leghűségesebb kuncsaftjait egy "ártatlan" képes kalendáriummal, amelyben a termékeit importáló országok legszebb lányai szerepeltek. Az ötlet olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a cég később minden év karácsonyán meglepte VIP-partnereit egy jó csajokat felvonultató naptárfüzettel, hogy jobban kezdődjön az újév… A többi már történelem: fél évszázados lesz jövőre a  szexszimbólumok közismert gyűjtőfelülete, a Pirelli-naptár! 

Pirelli-vogue-14aug13-Peter-Lindbergh-2_320x480.jpg

A 2014-es Pirelli-lányok

Az olaszok hamar felismerték, mekkora lehetőség rejlik egy limitált, kifejezetten szűk körben terjesztett, kvázi-erotikus kiadványban, ezért gyorsan újra is értelmezték a naptár szerepét. Hiszen kit érdekel egy szép pakisztáni vagy Fidzsi-szigeteki lány mosolya, amikor ott vannak a korszak legdögösebbnek kikiáltott nőideáljai?

1963-10ott.jpgAz ártatlan kezdetek...

Akiket ráadásul a „művészi hatás” kedvéért még toplessben is lencsevégre lehet kapni? Az olasz cég tudatos PR-stratégiájának köszönhetően már 1964-74 között formabontó, kissé „polgárpukkasztó”, azaz a köldököt és melleket szabadon láttató alanyokkal reklámozta a gumik csúcsminőségét. 1975-ben aztán, amikor a gumigyár átmeneti pénzügyi nehézségekkel küzdött, megtorpant a csábos nőkkel teli naptárak postázása. 1984-ig, amikor újabb fotósorozat készítésébe kezdett a gumicég, majdnem egy teljes generáció lemaradt a Pirelli szexuális felvilágosítással felérő repiajándékáról!

p1973-010.jpgŐk így járultak hozzá a szexuális forradalomhoz

Ahhoz persze, hogy a Pirelli-naptár fogalommá váljon, még várni kellett. A nagy áttörést az 1994-es kalendárium hozta: olyan szupermodellek szerepeltek a fotósorozaton, mint Kate Moss, Cindy Crafword vagy Helena Christensen. A divatszakma is felfigyelt a naptársorozatra, hiszen a modellkínálat felért egy Vogue-magazinos anyaggal.

p1994-006.jpgCindy, de ez a kép úgyis mindenkinek beégett

Máskülönben az 1994-es kiadást megelőző korszakból is találunk igaz gyöngyszemeket: 1987-ben például az alig ismert Naomi Campbellt fotózták, mindössze 16 évesen…

Naomi_1.jpgKönnyen lehet, hogy ez a fotó ma már törvénybe ütközne

Az elmúlt húsz évben aztán a kifutók színe-java – legyen szó női vagy férfi modellről – megfordult egy-egy Pirelli fotózáson. Sőt hollywoodi sztárok is szerepet kaptak a mára már ikonikussá vált sorozatban. És itt ne csak a hetvenéves Sophia Loren agyonretusált fotóira gondoljunk, hanem a 2007-es kiadásban szereplő Penelope Cruz, Hillary Swank vagy éppen Naomi Watts színésznőkről készül fekete-fehér divatanyagra.

Loren_retus.jpgSophia Loren a digitális technológia csúcsán

Penelope_Cruz.jpgPenélope, akire megérte várni

Az utóbbi évek legsikeresebb naptárainak egyike véleményünk szerint Mario Testino, illetve Karl Lagerfeld nevéhez fűződik: míg a perui divatfotós 2001-es, igencsak erotikus anyaga a női domborulatok kiemelésére helyezte a hangsúlyt, addig Karl Lagerfeld tíz évvel későbbi koncepciója tökéletes testű görög isteneket és istennőket varázsolt a belső oldalakra.

2001.jpgÍgy nyitottak az új évezredre...

karl-lagerfelds-pirelli-2011-calendar.jpg

 Az Olümposzon lőtték

Várakozásainkkal ellentétben a jövő évi jubileumi kiadásban nem lesz semmi flanc. Sőt, fekete-fehér koncepcióban gondolkodnak a kiadványért felelős divatfotósok, Patrick Demarchelier és Peter Lindbergh. Igaz, a modellkínálatot nézve nem lesz okunk panaszra. A divatszakma elmúlt húsz évének legnagyobb alakjait kérték fel az olasz gumiabroncsmárka népszerűsítésére.

Jönnek a veteránnak számító szupermodellek, egyenesen New Yorkból, hogy aztán évek múltán büszkén nézhessenek vissza ránk a megfakult bombanők a kollégiumi szobák és az autószerelő műhelyek falairól.

Pirelli-vogue-14aug13-Peter-Lindbergh_646x430.jpg

Jövő évi felhozatal - semmit sem bíztak a véletlenre

Már ahogy ez a lejárt naptárakkal történni szokott…  

 

Forrás: A brit Vogue, Pirelli

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://poormode.blog.hu/api/trackback/id/tr435521569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása