PoorMode

divat+lélek

Ízelítő a New York-i divathétről

2013. február 17. 18:06 - poormode

Bejegyzés alcíme...

A februári New York-i divathéttel megkezdődött a divatvilág újabb éves szezonja, amelynek alapvető szabálya, hogy a neves divatházak az adott évszakhoz képest bő fél évvel korábban mutatják be az őszi/téli, illetve tavaszi/nyári elképzeléseiket. Így lehet az, hogy februárban már a télikabátokat mustráljuk, míg októberben a lenge nyári ruhaköltemények után sóvárgunk. Ez a periodicitás rettentően kedvező az olyan fast fashion láncoknak, mint a Mango vagy az Inditex-csoport  (Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti), hiszen a divathetek bemutatói után gyorsan le tudják szűrni az évszakokra jellemző, számukra is hasznos trendeket. Így aztán  azonnal kezdődhet is a nagyüzemi gyártás valamelyik dél-kelet ázsiai nagyvárosban, így aztán tutibiztos, hogy ősszel és tavasszal kedvenc boltjainkban már a Calvin Klein vagy a Michael Kors utánzatok között keresgélhetünk.

Persze korai volna még azt találgatni, hogy mit fog lekoppintani a Zara vagy a Mango a 2013/2014-es őszi/téli kollekciókból, hiszen hátravan még a londoni, a milánói és a párizsi divathét is. Találgatás helyett inkább megnéztük, mit alkottak a nagy amerikai divatmogulok a szezonra készülve. Kíváncsian várjuk, hogy kedvenc Váci utcai boltjainkban megjelennek-e ősszel a Star Trekbe illő irodista szettek, vagy inkább Anna Kareninának fogunk öltözni... Esetleg  Terminátort faragnak belőlünk?! Mindez ősszel kiderül, addig is jöjjön egy kis ízelítő a New York-i divathétről.

00050h_1280x1920.jpg

A 2013-as Star Trek itt megtekinthető

Calvin Klein tökéletes irodista szetteket vonultatott fel a kifutón: a széles, fémcsatos öv díszítette fekete, fehér és sötétkék kosztümökben és kabátokban garantált az üzleti siker. Ha (tárgyaló)partnereinket el szeretnénk csábítani, válasszuk a lakozott műbőr övvel díszített, V-nyakú, ceruzaszabású ruhákat. Vasfegyelmet sugároznak, nem lesz olyan businessman, aki ellent merne mondani egy ilyen darabot viselő nőnek. Miközben nézegetjük a CK őszi/téli kollekciójának katonás darabjait, egyre gyanúsabb, hogy Francisco Costának, a Calvin Klein kreatív vezetőjének a Star Trek-összest hozta a Jézuska... De már el is hessegettük ezt a gondolatot.

  

00540h_1280x1920.jpg

 Ralph Lauren kollekciója megnézhető itt

Ralph Lauren őszi/téli divatshowján nagyon izgalmas darabokat mutatott be: a ruhák szabásvonala egyszerre eleveníti fel az ötvenes, a kilencvenes és a húszas évek világát. A paszományos blézerek oroszos rusztikusságot kölcsönöznek a kollekciónak, míg a show végén bemutatott nagyestélyik rendkívül elegánsak, szinte azonnal a vörös szőnyeges eseményekre kívánkozó darabok. Külön dicséret illeti a tervezőt a kiegészítőkért (sapka, öv, csizma), amelyek Anna Kareninákat, szovjet masinisztanőket, francia bölcsészlányokat varázsoltak a kifutóra. Az estélyiket díszítő kucsmákat pedig telitalálatnak tartjuk! Őszintén ajánljuk a Ralph Lauren őszi/téli ötleteit a fast fashion tervezők figyelmébe!

 

00120h_1280x1920_1.jpg

Michael Kors "traffic jam" kollekciója itt megtekinthető

Michael Kors kollekcióját – saját bevallása szerint – a New York-i dugók és persze a sárga taxik ihlették. A modelleket elnézve tényleg nem spórolt a színekkel. Igaz, a rendőrlámpák színei helyett alapvetően a feketével kombinált kobaltkék és narancs került a kifutóra, illetve a kék-fehér-zöld military minta, ami nekünk annyira nem jön be, de ettől persze még tiszteletben tartjuk a divattervező döntését. A kollekció egyes fekete és szürke darabjai egészen csinos, szinte már szexisnek tekinthető irodista szettek, már amennyire azt egy iroda légköre megengedi. A napszemüvegek kapcsán nem tudjuk eldönteni, hogy a légszennyezettség elleni védekezést szolgálja, vagy csak egy kis nosztalgikus sóvárgás a Terminátor után?!  

  

00390h_1280x1920.jpg

Carolina Herrera elegáns ollekciója itt megtekinthető

Carolina Herrera mostani bemutatójával is megüzente, hogy a meleg férfiak dominálta divatvilágban ő az egyik ellenpólus. A venezuelai származású, hetvenes éveiben járó divatmatróna megmutatta, mit is ért valódi elegancia alatt: a negyvenes évekre jellemző szabásvonalakat, A-vonalú, földig érő ruhákat, amelyeket ízléses szőrmegallérok, illetve oldalmasnik díszítenek. Külön dicsérendő, hogy az őszi/téli szezon ellenére a kollekcióban nem domináns a fekete, sőt meglepően sok benne a szín (kék, fehér, zöld, piros, lila), a virágos és nyomott minta. Meggyőződésünk, hogy a divattervező stílusfilozófiája tanítandó. Herrera mostani kollekciójában Marlene Dietrich hideg eleganciája vegyül Alexander McQueen (Pippa Middletonnak tervezett) nyoszolyólányruhájának ártatlan modernitásával.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://poormode.blog.hu/api/trackback/id/tr505084232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása