PoorMode

divat+lélek

A fiúk nem sírnak?

2018. január 16. 10:49 - poormode

Tovább gyűrűzik a Weinstein-botrány: ezúttal egy rendkívül közismert divatfotósról, Mario Testinóról derült ki, hogy folyamatosan zaklatta fiatal férfi modelljeit és fotóasszisztenseit a közös munkák során. Ha a név első hangzásra nem is mond semmit, legyen elég annyi, hogy a hatvan pluszos Testino a Vogue első számú fotósa, Anna Wintour egyik jó barátja, aki mindemellett jó kapcsolatot ápol a brit királyi családdal is. 2014-ben például királyi kitüntetésben is részesült.

mario-testino-1.png

Mario Testino hatvanhárom éves perui származású világhírű divatfotós 

Testino fényképezte a frissen elvált Diana hercegnőt 1997-ben, aki a Vanity Fairben mutatta be stílusváltását – bővebben itt érdemes erről olvasni. Ki gondolta volna akkor, hogy Testino jegyzi majd a hercegnő utolsó, hivatalos fotósorozatát, amivel aztán jól körbe is haknizza a világot?

lady_diana2.jpg

2010 telén őt kérte fel a Kensington Palota, hogy készítse el Vilmos herceg és Kate Middleton eljegyzési fotóit. Hogy Trumpot idézzem, valószínűleg az utolsó „szarfészekben” is látták a képeket…

engagement.jpg

 (Egyébként csodálkozom, hogy Harry herceg bátyjával ellentétben nem édesanyja kedvenc fényképészét kérte fel eljegyzési felvételeinek elkészítéséhez, bár lehet, hogy ő már hamarabb értesült a kibontakozóban lévő botrányról.) Testino jegyzi Serena Williams legutóbbi Vogue címlapját is, amin már kislányával pózol.

mario_testino_acusado_assedio_gay_sexual_contra_homens_modelos.jpgTestino és a fiúk - Ryan Locke és Jason Fedele modellek

A The New York Times pénteki számában megjelent cikkben megszólaltatott áldozatok -  többségükben volt férfi modellek, illetve harmad-, negyedrangú ex-fotóasszisztensek - azt állítják, hogy Testino rendszeresen visszaélt hatalmával. Egyesek arcukat, nevüket is felvállalva elmondták, hogy Testino egy-egy divatkampány előtt rendszeresen tovább „castingolta” a férfi modelleket, noha azokat már hivatalosan felkérte egy adott magazin. Jason Fedele ex-modell szerint, aki megtagadta, hogy meztelenre vetkőzzön a Testino-féle „castingon” kidobták a hivatalos fotózás másnapján, aki azonban vállalta a kockázatot, nemhogy maradhatott, de Testino beajánlotta további munkákra. Habár szexuális aktust nem követelt a fényképész, Testino rendkívül kellemetlen és egyben megalázó helyzeteket provokált ki modellek számára: a kilencvenes évek Gucci-kampány felelőseként például kiküldött mindenkit a fotózási helyszínről, és ruhástul ráugrott Ryan Locke modellre azzal, hogy „I’m the girl, you’re the boy.”

freunde-von-freunden-hugotillman-105.jpg

Korábbi asszisztense, Hugo Tillman azt állítja, hogy Testino rendszeresen masszíroztatta magát a fotózások során, és még a nyílt utcán is molesztálta (meg akarta csókolni). Sőt olyan esetre is akadt példa, amikor Testino öccsének hála, ki tudott szabadulni a fotós karmai közül egy szállodai szobából. A volt asszisztens egyébként rendkívül nagyot csalódott példaképében. Azt mesélte a cikkben, hogy Testino felfigyelt rá egy munka során, ahol a sokadik segédek segéde volt. Még a szüleivel is beszélt, hogy maga mellé veszi, hogy rendes fotóst neveljen belőle. (Ami egyébként azóta sikerült is, hiszen Tillman jegyzett fényképész lett). 

Természetesen Mario Testino ügyvédjei útján reagált a The New York Times-ban megjelent cikkre, visszautasítva annak minden rá vonatkozó állítását. (Megjegyzés: Az eredeti cikk egy másik, általam nem követett fotósról, Bruce Weberről is hasonlókat állít.) Testino szerint a megszólaltatott források nem megbízhatóak, így nem kíván velük foglalkozni.

anna-wintour-mario-testino.jpg

Annál érdekesebb viszont Anna Wintour reakciója, aki a Vogue.com-on tudatta álláspontját az amerikai lapban megjelentek kapcsán: a Vogue kiadói csoportja (Condé Nast) felfüggeszti a cikkben említett két fotóssal való közös munkát. Wintour azt is bejelentette, hogy a kiadói csoport egy új „etikai kódexen” dolgozik, melyben szabályozni kívánják az általuk rendelt divatanyagok elkészítésének körülményeit:

  • Kizárólag 18 év feletti modellekkel kívánnak együttműködni (ennek némileg ellentmond az, hogy Cindy Crafword alig 16 éves lánya éppen most kapta meg élete első Vogue címlapját!);
  • A Condé Nast rendelte fotózási helyszíneken alkoholtilalmat vezetnek be;
  • Fotósok saját fotósorozat elkészítéséhez nem használhatják a kiadó által (anyagi értelemben) biztosított fotózási helyszíneket, miután véget ért a hivatalos munka;
  • Nem ajánlott egyedül hagyni a modelleket a fotósokkal, illetve a stáb többi munkatársával (sminkesek, fodrászok).
  • Modelleket tájékoztatni kell a szexuális töltetű, illetve meztelen fotósorozat tervezetéről, amelynek elkészítéséhez szükséges a beleegyezésük.

mario_testino_barwerd_van_der_plas_jpg_8422_jpeg_1167_jpeg_north_1200x_white.jpg

Persze nagyon jól hangzik, hogy az egyik legnagyobb nemzetközi kiadói csoport új etikai kódex kidolgozásán fáradozik a divatvilág kifehérítése érdekében, de nincs arra utaló jel, hogy mi történik akkor, ha valaki nem veszi figyelembe a kódexben foglaltakat. Büntibe kerül a divatfotós, mert kattint egy párat a hivatalos munka után? Vagy a modell, aki a helyszínen meggondolja magát és nem akar levetkőzni? Terry Richardson divatfotós lassan tíz éve zaklatja modelljeit, mégis következmények nélküli a viselkedése: ugyanúgy fotózza a legnagyobb divatkampányokat. Nem hinném, hogy az egyébként igen összezáró divatvilág pont a perui származású Testinóval akarna precedenst teremteni. Ahogy Weinstein esetében is írtam, biztos vagyok abban, hogy mindenki tudott Testino munkamódszereiről. Csak szemet hunyt felette. Hiszen bármit az alkotói szabadság számlájára lehet írni, ha az a bizniszt szolgálja. A divatguruknak úgyis az a fontos, mint a producereknek, hadd pörögjön az adott név, hogy amikor lejárt szavatosságúnak aposztrofálják, rögtön be lehessen dobni a következő hashtaget. 

Forrás: The New York Times

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://poormode.blog.hu/api/trackback/id/tr3613579455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.