divat&lélek

PoorMode

2017\06\08 poormode 2 komment

Politikai cicaharcnak indult a tengerészdivat

A valaha elit viseletnek számító tengerész stílus még ma is dominálja a nyári kollekciókat, pedig legyünk őszinték: a pubertáskorú őzikéket leszámítva nincs ember (lánya), akinek előnyösen állna a vízszintes csíkozás. De ha már itt a nyár, úgysem ússzuk meg a kék-fehér darabokat… A fast-fashion láncok kapca anyagú csíkos ruhái, pólói vagy éppenséggel overalljai között turizva legalább nyugtassuk magunkat azzal, hogy jó kétszáz éve még kifinomult hazafias trollkodásnak számított a tengerészdivat.

audrey-tautou-breton-top.png

A mai értelemben vett csíkos kombinációkat Coco Chanelnek köszönhetjük, akit bő száz évvel ezelőtt ejtett rabul a normandiai halászok breton mintájú munkaruházata. Olyan sikkes eleganciával dolgozta fel a helyi halászok egyszerű viseletét, hogy az 1920/30-as években nem volt olyan hölgy az európai felső tízezerből, akinek ne lett volna tengerészmintás Chanel felsője. Mindenki, aki számított, a normandiai Deauville-ba utazott, hogy csináltasson magának egy breton csíkos Chanel felsőt, ugyanis Mademoiselle – ahogyan arról korábban írtuk már – Párizs helyett a menő tengerparti kisvárosban nyitotta meg első szalonját 1913-ban. A stílus sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a divatmagazinok a mai napig szívesen burkolják kék-fehérbe címlaplányaikat!

gabrielle_chanel_en_marini_re.jpg

Coco csíkokban

A tengerész stílusban rejlő potenciált valamivel korábban már Viktória angol királynő is meglátta: a mindössze négyéves trónörökös kisfiát, a későbbi VII. Edvárdot 1846-ban öltöztette matrózruhába, hogy demonstrálja elkötelezettségét Nagy-Britannia tengeri dominanciájának visszaszerzése mellett, amelyet az amerikai függetlenségi háború tépázott meg. A királynő naplófeljegyzéséből tudjuk, hogy az emberek odavoltak a négy éves walesi herceg matróz szettjétől, amelyben felsétált a Royal Yacht fedélzetére, és gyakorlatilag attól a pillanattól kezdve konfekcióméreteket kellett gyártani a hercegi darabból. A viseletnek olyan sikere lett, hogy nagybátyja 1986-os esküvőjén még a kis Vilmos herceg is a több mint százéves ruha replikáját viselte!

6932799c1e116aca8fe1481846fcec0c.jpg

Vilmos herceg nagybátyja, András herceg 1986-os esküvőjén 

A tengerészdivatot különben nemcsak a brit birodalom alkalmazta propagandacéllal, hanem legnagyobb riválisuk is, pláne Mária-Antoinette idején. A franciák revánsot szerettek volna venni elvesztett észak-amerikai (kanadai) területeikért, így amikor már egyértelművé vált, hogy az angolok veszíteni fognak az amerikai függetlenségi háborúban, a franciák nyílt támogatást nyújtottak az amerikai gyarmatoknak. A vetekedés egyik ékes epizódja volt a Belle-Poule francia királyi fregatt és a brit Arethusa 1778-as, mintegy négy órás csatája a tengeren. A Belle-Poule hősies küzdelmét – francia értékelés szerint győzelmét – mindenáron a britek orra alá akarta dörgölni a versailles-i elit. És mi számított akkoriban a trollkodás legkifinomultabb eszközének? Hát persze, hogy a divat! A Belle-Poule a rokokó parókákon ücsörögve hajózott be a francia udvari módiba, újabb évszázados tradíciót indítva.

coiffure_belle-poule.jpg

Belle-Poule frizura

A királyi fregatt ugyanis még a modernkori tervezőket is megihleti: Katalin hercegné kalaptervezője, Philip Treacy már 1995-ben inspirációs forrásként nyúlt a rokokó fejdíszhez, hogy aztán Jean-Paul Gautier, majd Vivienne Westwood is lenyúlja ötletét. Igaz, Westwood a globális recesszióra reflektálva a „szegény ember Belle-Poule-ját” dobta piacra a 2011-es kollekciójában egy katamarán ihlette kalap formájában…

vivienne_westwood_bs_sw0090.jpg

Westwood 2011-es férfi kollekciójának alapdarabja

2017\05\05 poormode 7 komment

Miért öltözik Katalin hetvenéves nyanyának?

– teszi fel a kérdést a brit divatbulvár. Az angol sajtó rendszeresen elemezgeti Vilmos nejének ruhatárát, és arra jutott, hogy a harmincöt éves hercegné úgy öltözködik, mint a királyi család hetven körüli asszonyságai. Sokak szerint Katalin nemcsak a királynőt, hanem Kamilla stílusát is koppintja. Sőt, olykor egyenesen Anna hercegnőnek (a királynő hetvenhez közeli lányának) öltözik.

nyito_2.jpg

Tovább olvasom
2017\04\19 poormode 18 komment

Nem született szépségek

Az utóbbi időben arra lettem figyelmes, hogy rengeteg energiát fordít a divatipar a transznemű modellek népszerűsítésére. Címlapokon, nemzetközi kampányokban kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, hogy bizonyíthassák, semmivel sem kevesebbek, mint a született nemükkel azonosuló pályatársaik. És valóban, irigylésre méltóan gyönyörű nőknek tűnnek, akikről nehéz elképzelni, hogy biológiailag férfinak teremtettek. De minek köszönhető hirtelen felkarolásuk?

valentina.jpg

Valentina Sampaio

Tovább olvasom
2017\02\23 poormode 1 komment

Lady Di gardróbja

Alig volt egy vállalható ruhadarabja Lady Dianának, amikor néhány hónap ismeretség után, 20 évesen megkérte kezét a walesi herceg. A kezdeti divatbakik ellenére – a pepita, válltöméses zakótól a vállalhatatlan flitterekig – ma már divatikonként emlékezünk a tragikus sorsú asszonyra. Halálának huszadik évfordulóján a Kensington Palota kiállítása ad betekintést Lady Di személyes gardróbjába – a február végétől látható Diana: Her Fashion Story az egyes ruhadarabok történetén keresztül mesél a hercegnő életéről és stílusfejlődéséről.

A hercegnő neves angol arisztokrata családba született, de szülei elváltak, majd anyja és apja is újraházasodott. Gyerekként rettentően megviselte a válás körüli cirkusz. Tanulmányai egy részét Angliában, illetve svájci bentlakásos suliban végezte. Egyetemre nem járt, viszont kifogta a remek partinak számító Károly herceget.
debutante.jpg

Regamus, 1979

Tovább olvasom
2017\02\13 poormode 4 komment

Katalin hercegné: tényleg jobban néz ki, mint tíz éve?

Az állítják a brit magazinok, hogy Katalin hercegné jobban néz ki most, mint amikor felbukkant Vilmos herceg oldalán. A lapok szerint ez annak köszönhető, hogy a kétgyermekes hercegné közeledve a negyven felé (35-öt töltötte be idén januárban) észbe kaphatott, és változtatott eddigi sminkelési szokásain. De vajon tényleg jobban néz ki?

nyito.jpg BAFTA díjátadón (London, Február 12.)

Tovább olvasom

Így lett stílusikon Jackie Kennedy

Nemsokára mi is betekinthetünk az egyik legstílusosabb volt amerikai First Lady, Jackie Kennedy ruhatárába - hála Pabló Larraín chilei rendező Jackie című alkotásának, melynek címszerepét Natalie Portman alakítja. Habár a film leginkább Kennedyné lélektani fejlődésére fókuszál az 1963-as dallasi merényletet követően, azért érdemes lesz „divatszemmel” is megnézni a mozit.

fb-2.jpg

A film kosztümtervezője, az egyébként Oscar-díjra is jelölt Madeline Fontaine egy decemberi interjúban elmondta, hogy a filmben látható összes ruhát ő maga tervezte. Rengeteg fényképet, beszámolót olvasott Jackie Kennedyről, és a látottak, olvasottak alapján tervezte meg a főhősnő gardróbját. Fontaine hozzátette, hogy a First Ladyt alakító Natalie Portman is beszállt a ruhatár koncepciójának kialakításába, ezzel is készült Jackie karakterének megformálására.

Tovább olvasom
2016\11\22 poormode 25 komment

Melania Trumpot szívatja a divatvilág?

Az amerikai divatközösség továbbra sem tudja túltenni magát azon, hogy Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Pedig mennyi pénzzel támogatták a demokraták jelöltjét, Hillary Clintont! Még a Vogue magazin hírhedt főszerkesztője, Anna Wintour is becsületesen kilincselt az érdekében, de hiába. 

November 9-re kiderült, hogy az amerikai nép másképp döntött, amit a divatvilág képtelen megemészteni. Az ismert amerikai márkák véd és dacszövetséget kötöttek, és kicsinyes bosszújukkal azóta is szívatják a harmadik Trumpnét: nem hajlandók öltöztetni az Egyesült Államok soron következő First Ladyjét. Melania így kénytelen a net-a-porter nevű internetes oldalról beszerezni ruháit... 

gallery-1451924994-hbz-melania-trump-embed-03.jpg

Tovább olvasom
2016\09\14 poormode 4 komment

Kerekded szépség: túlméretes, de belefér

Érdekes jelenségnek lehetett szemtanúja a múlt hétvégén az, aki – hozzám hasonlóan – közelről követi az olasz celebvilágot. A 2016-os Miss Italia szépségkirálynő választáson nemcsak a csontkollekciókat díjazták, hanem a bőven 44-es méret feletti lányokat is. Olyannyira, hogy az igencsak kerekded formákkal megáldott 22 éves, dél-olasz mérnökhallgató, Paola Torrente (már a név is beszédes!) egészen a döntőig jutott, és épphogy csak lemaradt a dobogó legfelső fokáról. Pedig nem rendelkezik az udvarhölgyek általánosan megszokott paramétereivel: 180 cm magasságához 46-os méret párosul.

Tovább olvasom
2016\04\20 poormode 34 komment

Beszóltak a szupermodellnek: ne mutogasd a lányod!

A Dolce&Gabbana reklámarca, Bianca Balti olasz szupermodell minden bizonnyal a közösségi média árnyoldalát tapasztalhatta meg az elmúlt napokban. Sok más édesanyához hasonlóan Balti is fotókat, kisvideókat tett közzé Instagramján, amint megünnepli kisebbik lánya „nagynapját”, azaz első születésnapját. A családi fotókat látva azonban sokan elkezdték fikázni az éppen 12 hónapos babát, amiért (állítólag) nem olyan szép, mint szupermodell anyja.
madre_figlia.jpg

Tovább olvasom