divat&lélek

PoorMode

2017\04\19 poormode 16 komment

Nem született szépségek

Az utóbbi időben arra lettem figyelmes, hogy rengeteg energiát fordít a divatipar a transznemű modellek népszerűsítésére. Címlapokon, nemzetközi kampányokban kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, hogy bizonyíthassák, semmivel sem kevesebbek, mint a született nemükkel azonosuló pályatársaik. És valóban, irigylésre méltóan gyönyörű nőknek tűnnek, akikről nehéz elképzelni, hogy biológiailag férfinak teremtettek. De minek köszönhető hirtelen felkarolásuk?

valentina.jpg

Valentina Sampaio

A kézenfekvő magyarázat szerint a transznemű modellek új és érdekes kasztot képviselnek a divatvilágban. A küzdelem egyfajta megtestesítői ők, hiszen hosszas belső vívódás eredményeként mégiscsak megbirkóztak a tudattal, hogy képtelenek azonosulni természet adta nemi szerepükkel. És tettek is azért, hogy a megfelelő sziluettben újjászülessenek, sőt tökéletesebbnek hassanak az XX kromoszómával születetteknél.

apejic.jpg

Andreja Pejic

Az egyik legismertebb transznemű modell, akikről ma már igen nehéz elképzelni, hogy valaha is férfiként létezett, a bosznia-hercegovinai származású Andreja Pejic, aki 2010 körül bukkant fel a párizsi kifutókon. Érdekesség, hogy androgün megjelenésének köszönhetően mind a férfi, mind a női divatshowkban fellépett, majd 2014-ben döntött végleg úgy, hogy aláveti magát a nemátalakító procedúrának, és nőként folytatja – ahogyan azt régóta tervezte. Pejic egyébként az első transznemű modell, akit 2015-ben egy női kozmetikai márka arcának kértek fel.

leat.jpg

Lea T

Lea T pedig az első transznemű modell, akire egy teljes divatkampányt bíztak 2010-ben. A Givenchy vezető tervezője, Riccardo Tisci azért kérte fel évekkel korábban a brazil szépséget a kultikus francia márka reklámarcának, hogy hozzájáruljon nemátalakító műtétjének költségéhez. Leát ugyanis családja egyáltalán nem támogatta döntésében, így már a prostitúció gondolatát fontolgatta… Tisci ettől akarta megóvni múzsáját, aki végül azzal hálálta meg jótevőjét, hogy felvette immár hivatalos női keresztneve mellé mentora nevének kezdőbetűjét, így született meg Lea T.

01-french-vogue-cover-march-2017.jpg

Valentina Sampaio

Valentina Sampaio a másik nagy név, aki előtt ma térdre borul a divatvilág: a francia Vogue tette címlapra márciusi számában, ezzel is kifejezve, hogy a lap filozófiájába bőven belefér a transzneműség egyfajta új „beauty” kategóriaként való értelmezése. A Paris Vogue főszerkesztője egyenesen úgy véli, a transznemű modellek a végzet asszonyának új megtestesítői! Ezzel az érvvel mondjuk vitatkoznék, mert mégiscsak át- és szétoperált emberekről van szó… De az biztos, hogy Sampaio valóban gyönyörű; szépsége a fiatal Brooke Shieldset idézi. A brazil modell egyébként Palvin Barbara karrierjéhez hasonló pályafutást kíván magának, L’Oréal nagykövet szeretne lenni.

Mondjuk ezt a titulust már elhappolták előle, hiszen a 2017-es Golden Globe gálán mutatták be azt a L’Oréal reklámfilmet, melyben, láss csodát, egy másik transznemű modell, az amerikai Hari Nef mondja meg a tutit a francia termékekről Lara Stone, Blake Lively és Xiao Wen Yu színésznők társaságában. Számomra kissé bizarrul hat, hogy éppen a legférfiasabb transznemű modellt sikerült kiszemelnie a francia brandóriásnak egy nagyköveti szerepre, de valószínűleg a L’Oréal sem akart lemaradni a divatipar új trendjéről.

hari-nef-true-match.jpg

Hari Nef

Sajnos éppen ez utóbbi eset bizonyítja, mennyire idejemúlt a divatvilág gondolkodása. A különböző szereplők egymást túllihegve igyekeznek megfelelni az aktuális trendeknek, csak éppen butaság volna többet képzelni az egész jelenség mögé, mint múló divathóbortot. Egyenlőség? Elfogadás? Büszkeség? Ugyan már…

A kilencvenes évek elején a fiatal színes bőrű modelleket használták ki, ők számítottak éppen tabunak, a kétezres években a „kalácsképű” orosz modellek jelentették a főcsapást, majd jöttek a brazilok és így tovább. De mondjatok egy világraszóló karriert befutott fekete, szláv vagy dél-amerikai modellt huszonöt évvel Naomi Campbell, tizenöt évvel Natalia Vodianova vagy egy évtizeddel Gisele Bündchen felbukkanása után!

10-504.jpg

Andreja Pejic a nemátalakító műtét előtt

Az önazonosság hangsúlyozása, a sokféleség, ha tetszik másság felkarolása igenis fontos üzenetek, de ne legyünk naivak: a transzneműség a divatban inkább csak menő „hashtag”. Kérem a következőt!

 

Lady Di gardróbja

Alig volt egy vállalható ruhadarabja Lady Dianának, amikor néhány hónap ismeretség után, 20 évesen megkérte kezét a walesi herceg. A kezdeti divatbakik ellenére – a pepita, válltöméses zakótól a vállalhatatlan flitterekig – ma már divatikonként emlékezünk a tragikus sorsú asszonyra. Halálának huszadik évfordulóján a Kensington Palota kiállítása ad betekintést Lady Di személyes gardróbjába – a február végétől látható Diana: Her Fashion Story az egyes ruhadarabok történetén keresztül mesél a hercegnő életéről és stílusfejlődéséről.

A hercegnő neves angol arisztokrata családba született, de szülei elváltak, majd anyja és apja is újraházasodott. Gyerekként rettentően megviselte a válás körüli cirkusz. Tanulmányai egy részét Angliában, illetve svájci bentlakásos suliban végezte. Egyetemre nem járt, viszont kifogta a remek partinak számító Károly herceget.
debutante.jpg

Regamus, 1979

Tovább olvasom
2017\02\13 poormode 3 komment

Katalin hercegné: tényleg jobban néz ki, mint tíz éve?

Az állítják a brit magazinok, hogy Katalin hercegné jobban néz ki most, mint amikor felbukkant Vilmos herceg oldalán. A lapok szerint ez annak köszönhető, hogy a kétgyermekes hercegné közeledve a negyven felé (35-öt töltötte be idén januárban) észbe kaphatott, és változtatott eddigi sminkelési szokásain. De vajon tényleg jobban néz ki?

nyito.jpg BAFTA díjátadón (London, Február 12.)

Tovább olvasom

Így lett stílusikon Jackie Kennedy

Nemsokára mi is betekinthetünk az egyik legstílusosabb volt amerikai First Lady, Jackie Kennedy ruhatárába - hála Pabló Larraín chilei rendező Jackie című alkotásának, melynek címszerepét Natalie Portman alakítja. Habár a film leginkább Kennedyné lélektani fejlődésére fókuszál az 1963-as dallasi merényletet követően, azért érdemes lesz „divatszemmel” is megnézni a mozit.

fb-2.jpg

A film kosztümtervezője, az egyébként Oscar-díjra is jelölt Madeline Fontaine egy decemberi interjúban elmondta, hogy a filmben látható összes ruhát ő maga tervezte. Rengeteg fényképet, beszámolót olvasott Jackie Kennedyről, és a látottak, olvasottak alapján tervezte meg a főhősnő gardróbját. Fontaine hozzátette, hogy a First Ladyt alakító Natalie Portman is beszállt a ruhatár koncepciójának kialakításába, ezzel is készült Jackie karakterének megformálására.

Tovább olvasom
2016\11\22 poormode 25 komment

Melania Trumpot szívatja a divatvilág?

Az amerikai divatközösség továbbra sem tudja túltenni magát azon, hogy Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Pedig mennyi pénzzel támogatták a demokraták jelöltjét, Hillary Clintont! Még a Vogue magazin hírhedt főszerkesztője, Anna Wintour is becsületesen kilincselt az érdekében, de hiába. 

November 9-re kiderült, hogy az amerikai nép másképp döntött, amit a divatvilág képtelen megemészteni. Az ismert amerikai márkák véd és dacszövetséget kötöttek, és kicsinyes bosszújukkal azóta is szívatják a harmadik Trumpnét: nem hajlandók öltöztetni az Egyesült Államok soron következő First Ladyjét. Melania így kénytelen a net-a-porter nevű internetes oldalról beszerezni ruháit... 

gallery-1451924994-hbz-melania-trump-embed-03.jpg

Tovább olvasom
2016\09\14 poormode 4 komment

Kerekded szépség: túlméretes, de belefér

Érdekes jelenségnek lehetett szemtanúja a múlt hétvégén az, aki – hozzám hasonlóan – közelről követi az olasz celebvilágot. A 2016-os Miss Italia szépségkirálynő választáson nemcsak a csontkollekciókat díjazták, hanem a bőven 44-es méret feletti lányokat is. Olyannyira, hogy az igencsak kerekded formákkal megáldott 22 éves, dél-olasz mérnökhallgató, Paola Torrente (már a név is beszédes!) egészen a döntőig jutott, és épphogy csak lemaradt a dobogó legfelső fokáról. Pedig nem rendelkezik az udvarhölgyek általánosan megszokott paramétereivel: 180 cm magasságához 46-os méret párosul.

Tovább olvasom
2016\04\20 poormode 34 komment

Beszóltak a szupermodellnek: ne mutogasd a lányod!

A Dolce&Gabbana reklámarca, Bianca Balti olasz szupermodell minden bizonnyal a közösségi média árnyoldalát tapasztalhatta meg az elmúlt napokban. Sok más édesanyához hasonlóan Balti is fotókat, kisvideókat tett közzé Instagramján, amint megünnepli kisebbik lánya „nagynapját”, azaz első születésnapját. A családi fotókat látva azonban sokan elkezdték fikázni az éppen 12 hónapos babát, amiért (állítólag) nem olyan szép, mint szupermodell anyja.
madre_figlia.jpg

Tovább olvasom
2016\04\17 poormode 1 komment

Katalin hercegné újabb divatkörútja

Katalin hercegné ezúttal Indiából és Bhutánból üzent a világnak: bár lehet, hogy bütykös a lába, repedezik a sarka, és kissé táskásak a szemei, az ízlésével továbbra sincsen semmi gond. A hercegné kifejezetten kellemes szetteket aggatott magára legutóbbi – negyedik – külföldi körútján, amikor is a hajdani brit birodalom egzotikus csücskeibe látogatott az egyre jobban kopaszodó férjével. De melyik volt a legstílusosabb összeállítása? 

p-0bafe471-223e-431e-a379-dbec8896b7b4.jpgA hercegi pár az indiai miniszterelnökkel

Tovább olvasom

Tarolnak az ikermodellek!

Érdekes látni, hogy egyre inkább uralják a divatvilágot a modell testvérpárok. Nyugalom, nem a csontig lerágott, Kardashian klánhoz tartozó Jenner testvérekről, vagy azok modell barátaikról (Gigi és Bella Hadid) lesz szó, hanem olyan modellpárokról, akik amellett, hogy édestestvérek, ráadásként ikrek is! Ilyenkor rögtön felvetődik a kérdés: ha ikrek, akkor tutibiztos együtt érvényesülnek, vagy talán mégsem?!

may_and_ruth_be_c77b1105518_resize.jpg

May és Ruth Bell, a Burberry divatkampány 2016-os arcai

Tovább olvasom