Mikor lesz végre egy szabálytalan címlaplányunk?

Régóta nem jelentkeztem itt a blogon, persze ez nem jelenti azt, hogy ne követtem volna a divatvilág fejleményeit. A legutóbb teljesen véletlenül Farkas Franciskával, a Viktória - A zürichi expressz című svájci filmdráma főszereplőjével olvastam egy interjút. Ennek kapcsán ért a felismerés: láttatok már roma származású, vagy akárcsak egzotikus, szabálytalan vonású magyar lányokat a címlapokon?

large.jpg

Na mikor ?!

Az interjúból az derül ki, hogy Franciska pályája elején modellnek készült, de hiába kopogtatott a budapesti modellügynökségek ajtaján, noha minden paraméter stimmelt, nem jött össze a modell-karrier. És azon kezdtem el töprengeni, hogy voltaképpen tök ellentmondásos, hogy ma Magyarországon, főleg Budapesten elég sok egzotikus, szép arccal találkozni az utcán, divatbemutatókon, romkocsmák homályában, de valahogy a divatplakátokról, címlapokról mégis ugyanazok a babaarcú lányok kacsintanak vissza ránk.

Ha a nemzetközi divatbemutatókra szerződtetett lányokat nézzük, köztük is kevés az egzotikus, vagy fekete arc, általában a klasszikus szépségekkel találkozunk csak, a Palvin Barbara-klónokkal. Pedig elég volna például a Victoria’s Secrets angyalaira pillantani: a vegyes vagy kevésbé szabályos vonásokkal rendelkező lányok egyáltalán nem csúnyák, sőt kifejezetten vonzzák a tekintetet, jól sminkelhetők, és sokarcúságuknak köszönhetően többféle feladatra is bevethetők.

23a2520a00000578-2894553-image-m-5_1420213830809.jpg

Angyalok

Ezt a kérdést próbálta feszegetni Jourdan Dunn is az egyik brit bulvárnak adott interjújában. A 24 éves, gyermekét egyedül nevelő brit szépség a szigetország első fekete modellje, aki 12 év (!) után a brit Vogue címlapján szerepel egyedül! Nem semmi, ugye? Legutóbb 2002-ben Naomi Campbell kapott önálló címlapot a kultikus divatmagazin borítóján, mint fekete modell. És még mondják, hogy a divatvilág mennyire nyitott és befogadó… Dunn egyébként Campbellel együtt szerepel a Burberry 2015-ös tavaszi/nyári divatkampányában. Vicces, hogy életkoruk szempontjából anyja-lánya lehetnének, de  Campbellen mégsem látszik az idő múlása. Vagy csak a photoshop képes csodákra…

2461022d00000578-2894553-image-a-13_1420217953962.jpg

Naomi 2002-es címlapja

Mindenesetre Dunn, ha óvatosan is, de értésünkre adja, hogy a divat világa bizony eléggé válogatós, mondhatni rasszista, hiszen nem biztosít kellő teret a színesbőrűeknek. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy Naomi Campbell 2002-es önálló brit Vogue-borítója óta 146 címlapot dobtak piacra, melyekre egyetlen színes bőrű modell sem fért fel, noha a britek széles körben hirdetik multikulturális nyitottságukat, befogadóképességüket. A „rasszista esztétika” témára egyébként Campbell és Iman (David Bowie csodaszép felesége) már 2013-ban felhívta a brit társadalom és divatvilág figyelmét, de úgy látszik, közel két évet kellett várni a nagy áttörésre.

2460f2b900000578-2894553-jourdan_dunn_posted_her_first_vogue_cover_to_her_instagram_accou-a-2_1420235851224.jpg

Dunn 2015-ös címlapja és Instagram öröme...

Kíváncsi lennék arra, hogy mikor kerül majd fel egy magyar divatmagazin vagy női magazin címlapjára egy kisebbségi, vagy egyéb, egzotikus származású magyar modell. Persze, ahhoz sok feltételnek kell egyszerre teljesülnie, kezdve attól, hogy legyen egy jó magyar (és nem külföldről adoptált anyagokkal toldozott-foldozott) divatmagazin, meg persze egy megfelelő, befutott magyar modell, akit már valamennyire ismerünk. És persze szakemberek, akik nem tanácsolják el a pályától az első adandó alkalommal a Farkas Franciskához hasonló szépségeket.  

Fotók: Weheartit, dailymail.co.uk