Királyné és divatikon lehet Letizia

Kate Middletonnak vetélytársa akadhat. Hacsak a spanyolok időközben nem mondanak búcsút a királyság intézményének, tehát minden az előre megtervezett udvari forgatókönyv szerint halad, akkor Letizia hercegnét egy hónapon belül Spanyolország királynéjává koronázzák. Letiziának egyébként legalább akkora rajongótábora van az Ibériai-félszigeten, mint Kate Middletonnak brit földön. Neve mégis kevésbé ismert Magyarországon, de ez valószínűleg csak annak tudható be, hogy bő tíz évvel ezelőtt, amikor színre lépett, kevés magyar netes portál volt fogékony a spanyol trónörökös szívügyeire. Pedig a leendő spanyol királyné nagyon is izgalmas jelenség.

Princess-Letizia-Wearing-Felipe-Varela-Dress-to-The-Official-Wedding-Ceremony-Of-Prince-Guillaume-Of-Luxembourg-Stephanie-de-Lannoy-2.jpg

Járt egyetemre, sőt dolgozott is! Letizia Ortiz Rocasolano Kate Middletonhoz hasonlóan egyetemet végzett, tévés szakirányú kommunikációt megspékelve egy kis nemzetközi kapcsolatokkal, ezért egy ideig Mexikóban is élt és dolgozott. Angol sorstársával ellentétben Letizia lehúzott egy jó pár évet a spanyol közszolgálati és kereskedelmi médiában: híradósként és tudósítóként dolgozott. Az ő nevéhez fűződik a 2000-es amerikai elnökválasztási kampányról, valamint 9/11-ről szóló spanyol hírolvasások egy része. Pályafutása annyira ígéretesnek tűnt, hogy 2002-ben a legjobb 30 év alatti újságírónak járó díjat is bezsebelte. Pályája és népszerűsége csúcsán volt, mikor egy baráti vacsorán megismerkedett a spanyol trónörökössel, Felipe herceggel.

letizia_ortiz_tve_9160_622x466.jpg

Letizia előző életében

Letizia vs. norvég bugyimodell. Az akkor 35 éves hercegen elég nagy volt a nyomás: a spanyol közvélemény nem nézte jól szemmel Eva Sannum norvég bugyimodellel való kavarását, mindenképpen egy decens spanyol nőt, Doñát szerettek volna az oldalán látni. Letizia kapóra jött: szép és ismert volt, pedigréjével sem volt baj, nyelveket is beszélt, és ami a legfontosabb, hogy spanyol volt. Az egyetlen bibije talán az lehetett, hogy elvált asszonynak számított, hiszen a spanyol trónörökössel való házasságkötése előtt jó tíz évig élt együtt volt egyetemi tanárával, sőt hozzá is ment az öreghez  1998-ban, de a frigy egy év után zátonyra futott. (Jó, mivel csak polgári szertartásra került sor, nem volt mit eltussolnia vagy elhallgatnia a királyi családnak. Jöhetett a templomi ceremónia a királyi lagzikor!)

1011-royal-brides-beauty-looks-letizia-ortiz-rocasolano-princess-asturias.jpg

Ő győzött!

Spanyolok: végre egy jó nő az udvarban! A spanyol közvélemény örömmel vette tudomásul, hogy a csúnyácska spanyol infánsnők után végre feltűnt egy szép és okos nő a Bourbon családban. Letizia láthatóan élvezte újdonsült szerepét, jobbnál jobb spanyol kreációkban jelent meg a különböző rendezvényeken. Kedvenc tervezője Felipe Varela, az ő öltözékeiben szokott megjelenni a legfontosabb eseményeken. Angol kolleginájához hasonlóan nem veti meg az Inditex (Zara csoport) és Mango cuccokat sem, rendszeresen látják Zara darabokban a hercegnét, mikor suliba viszi két kislányát, vagy beugrik egy indie koncertre barátaival. Egyébként meggyőződésünk, hogy Letizia ruhatára vetekszik Kate Middleton gardróbjával.

TiarasSpain.jpg

Anyós és sógornők

Család ellen nincs orvosság. Persze Letizia hercegnét sem kímélte meg az élet: az állandó protokolláris kötelezettségek nyomot hagytak rajta, mely leginkább étkezési zavarok formájában tört felszínre. 2004-es budapesti látogatásakor is nagyon vékony, szinte csont és bőr volt. Önértékelési problémára utal az is, hogy 2008-ban megműtette orrát, hogy még piszébb legyen. A királyi családba való beházasodás az Ortiz Rocasolano ágat sem kímélte: Letizia szülei idővel elváltak, legfiatalabb húga 31 évesen gyógyszer-túladagolásban meghalt, anyai ági unokatestvére pedig botránykönyvet írt róla azt állítva, hogy elvetette előző házasságából származó gyermekét egy olyan időszakban, amikor az abortusz még tilos volt Spanyolországban…

anorexia.jpg

Csont és bőr

Jövő: Doña Letizia. Kész csoda, hogy a spanyol trónörökös párnak sikerült viszonylag nyugalmas családi életet kialakítania, melyben egyre fontosabb szerepet fog kapni a most nyolcéves Leonor infánsnő, a leendő spanyol királynő. Pedig a spanyol királyi család alatt is rezeg a léc, hiszen maga a királyi intézmény jelentősen meggyengült az utóbbi évek botrányainak hatására: János Károly királyról kiderült, hogy szeretőket tartott közvetlenül a palota mellett, majd a gazdasági válság közepette takarékoskodás helyett Botswanában vadászgatott elefántokra. Az egyik veje, a baszk származású Inaki Urdangarin visszaélt állami pénzek kezelésével, ezért valószínűleg elítélik és börtönbe megy, ami azért meglehetősen kínos fordulatnak számít a család történetében. A másik vej, Jaime de Marichalar szintén lekerült a hivatalos családi fotókról, miután elvált feleségétől, a király idősebbik lányától. A monarchiapártiak egyetlen reménye tehát Letiziában és Felipében maradt, akik egyébként tökéletesen felkészültek a királyi kötelességekkel járó feladatokra. (Már amennyire fel lehet erre egyáltalán készülni.)

Letizia-y-familia.jpg

El futuro

Kíváncsiak vagyunk, miként fog megújulni a spanyol királyi család, és vajon képes lesz-e elcsitítani a fel-felerősödő köztársaságpárti hangokat. Mindenesetre Spanyolország alkotmányos berendezkedése nem Letizia hercegné szoknyáján fog múlni. Sőt, ha a példaképekre és friss inspirációkra éhes divat szempontjait tartjuk szem előtt, mi őszintén drukkolunk neki!