PoorMode

divat+lélek

Győzelem, megjött Miss Dior!

2014. május 08. 22:09 - poormode

Kevesen tudják, hogy amikor pár cseppet magukra fújnak a Miss Dior parfümből, valójában egy második világháborús hősnő előtt tisztelegnek. Május 8-a, illetve 9-e a Győzelem napja – attól függően, hogy a náci Németország 1945-ös kapitulációjáról közép-európai vagy moszkvai idő szerint emlékezünk meg. Ilyen az időeltolódás… Mindenesetre érdemes újra és újra felidézni ezt a történelmi pillanatot, főként olyan időkben, mint a jelenlegi, amikor megint inogni látszik Európa biztonsági helyzete. A magunk módján mi is ezt tesszük.

 1385750093_156061_1385750945_noticia_normal-300x378.jpg

 Miss Dior 

Az igazi Miss Dior ugyanis amellett, hogy Christian Dior divattervező húga volt, a francia ellenállási mozgalom egyik tagjaként vált ismertté. Catherine sorsa 1941 novemberében pecsételődött meg Cannes-ban: első látásra beleszeretett a helyi francia partizánmozgalom egyik kulcsfigurájába, Hervé des Charbonneries-be. Bár Dior kisasszony egy viszonylag jómódú, konzervatív észak-franciaországi családból származott, gyorsan magáévá tette szerelme ideológiáját, és csatlakozott a francia ellenállási mozgalomhoz. Mivel Charbonneries a dél-franciaországi helyzetről jelentő mozgalmi hálózatnak dolgozott, Catherine-nak az a feladat jutott, hogy legépelje a briteknek szánt üzeneteket, jelentéseket. 1944 augusztusában aztán a Gestapo letartóztatta a dél-franciaországi hálózatot működtető francia admirálist, Trolley de Prévauxt, így mindenkinek menekülnie kellett. Beleértve Dior kisasszonyt és szerelmét is.

Catherine-Dior-heroine-de-la-resistance_article_landscape_pm_v8.jpg

Hervé de Charbonneries, Catherine és Christian Dior, Diorék dadája 1947-ben

Catherine mint sem sejtő fivérénél bujkált egy ideig. Végül letartóztatták, miközben a párizsi Trocadérora igyekezett, hogy barátnőivel találkozzon. Pechjére a Gestapo két embere várta, akik előbb kihallgatták, majd megkínozták, és végül 1944. augusztus 15-én feltették a Ravensbrückbe tartó utolsó vonatra… Diorék kilenc hónapig nem tudtak semmit Catherine-ról, aki csak 1945. május 28-án szabadult az észak-németországi női koncentrációs táborból.

A megtört fiatal nő visszatért Franciaországba, férjhez ment korábbi szerelméhez, a partizán Hervé des Charbonneries-hez. Férjével közösen 12 évig árulták a virágot a párizsi „nagybani” piacon. A francia és brit kormányok azonban nem feledkeztek meg második világháborús szerepvállalásáról. Kitartásáért, hősies helytállásáért állami kitüntetésben is részesítették Dior kisasszonyt, aki egyébként nem kért bátyja sikereiből. (A sors fintora egyébként, hogy Christiannak éppen a náci tisztek feleségeinek kellett ruhákat terveznie a második világháború alatt Pierre Balmainnel együtt, Lucien Lelong szalonjában).

miss-dior-advert_2731850a.jpg

Miss Dior

Catherine Dior akarata ellenére mégis bevonult a divattörténelembe, hiszen az 1947-ben piacra dobott első Dior parfümöt róla nevezték el. Állítólag Christian Dior nem tudta, hogy hogyan nevezze el a Paul Vacher-val közösen kreált illatát, amikor is egyik kedvenc múzsája, az angol anyanyelvű Mitzah Bricard kalaptervező, a Dior-ház későbbi „stlylistja”, Catherine Dior ajtónyitására reagálva csak annyit mondott: „Look, here is Miss Dior!”  

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://poormode.blog.hu/api/trackback/id/tr976137982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.10. 02:18:55

A francia ellenállás is akkor bújt elő, amikor a partizánok....:) a háború után!

Nyíhhahahaa
süti beállítások módosítása