PoorMode

divat+lélek

Street fashion a Chaneltől

2014. január 22. 15:15 - poormode

A 2014-es párizsi Haute Couture divathét alkalmából megint összegyűltek a celebek és a szakértők, hogy megnézhessék a legnevesebb divatházak extravagánsnak számító idei kollekcióit. Látva az eddigi termést, hazugság lenne azt állítani, hogy úgy szar az egész, ahogy van. Mi igazi csemegékbe is botlottunk, és erről szokás szerint kedvenc francia divatházunk, a Chanel tehet.

12_Paris-Fashion-Chanel_Webf.jpg

Lagerfeld mester megint nagyot alkotott. Igaz, amikor először végiglapoztuk a legújabb darabokról készült fotókat, egy kissé elszörnyedtünk. Mert Lagerfeld egy rakat lúzert dobott a kifutóra: nézzék csak meg a csillogó övtatyós, vagy a könyök- és térdvédős lányokat. Kész röhej. Mégis mit akar ezzel? Nem értettük először a koncepciót, hiszen az Haute Couture lényege, hogy a tervező a legmerészebb álmait valósítja meg. És ez általában abban merül ki, hogy gyönyörű, ámde hordhatatlan darabokba csomagolja a modelleket.

övtatyó_színes.jpgviolet.jpg

Pontosan erről van szó: Lagerfeld fittyet hányt az Haute Couture kliséire, és ezúttal hétköznapi darabokat tervezett. Ironizálhatnánk azon, hogy mert kicsit álmodni, de nem tesszük, mert van benne logika. Elég csak a legutóbbi esetre gondolni, a tavalyi Oscar-gálára, amikor Jennifer Lawrence a szobrocskáért siettében ismerkedett meg közelebbről a lépcsővel egy Dior Haute Couture darabban…

Ha alaposan áttekintjük a Chanel-kollekciót, arra a következtetésre jutunk, hogy Lagerfeld egy rendkívül sportos női ideált kreált a kifutóra. És ezt alapvetően nem a giccses kiegészítőkkel – övtatyó és társai – érte el, hanem a szabásvonalakkal.

00390h_240x360.jpg

Az legújabb Chanelek nem klasszikus értelemben vett tweedkosztümök, amelyek „ápolnak és eltakarnak”, inkább magas „nyakú” szoknyák és rövid aljú felsők ötvözetei, amelyek lényege a (darázs)derék hangsúlyozása.

fc3ee3c2-fb5b-4140-8e1e-d4d6a8c3a9f8-320x480.jpg0700c78f-c96d-4159-8702-4026704ff027-320x480.jpg

Lagerfeld itt-ott még rá is erősít erre az aspektusra, amikor például egy világosabb színű kiskosztüm derekát feketével, vagy egyéb kontraszttal emeli ki. A sportosság abban is megnyilvánul, hogy a modellek nem magassarkút, vagy a Chaneltől jól ismert anyagcsizmát viselnek, hanem a ruhákhoz passzoló sportcipőket! A kreatív szakember azzal sokkolta a rendkívül szofisztikált közönséget, hogy még a „nagyestélyiknek” szánt darabokat is tornacipővel párosította, sőt ebből a szempontból kollekciója utolsó darabját, az áttetsző menyasszonyi ruhát sem kímélte.

derék.jpgderék_hazel.jpg

A divatbemutató után Lagerfeld azt nyilatkozta, hogy nem akarta értelmetlen szabásvonalak közé préselni a nőket. Azt szeretné, hogy a nők felszabadultan és elegánsan korcsolyázzanak kreációiban. Ezért döntött egy tőle merőben szokatlan stílus mellett, amely alapvetően a sportosságra és a praktikusságra támaszkodik. Ennek pedig alapvető feltétele a női test szabadon hagyása, a szabásvonalak jelentette szűk keresztmetszetek elhagyása.

00730h_304x456.jpg

Mondjuk azért ezzel a gondolattal mi egy kicsit vitatkoznánk, hiszen a magas derekú szoknya minden, csak nem kényelmes: az ember hamarabb asszociál a fulladásra, mintsem a légies, kecses mozgásra. Ráadásul a kollekció alappillérének számító kiegészítők is igen merészek: ki a fene venne ma fel egy övtáskát az utcára? Bár ki tudja, ezek után újra divatba jöhet - a frottír fejpánttal és kazettás walkmannel együtt…   

menyasszony_Karl.jpg

Összegzésképpen azt mondhatjuk, hogy Lagerfeld az Haute Couture kollekció címszó alatt megalkotta a Chanel első street fashion ruhagyűjteményét. De nem kell attól tartani, hogy lemaradunk valamiről, hiszen „zs” kategóriás feldolgozásként hamarosan a mi szintünkre is megérkeznek majd kreálmányai. Csak látogassuk szorgalmasan kedvenc fast fashion áruházainkat!

Forrás: a brit Vogue

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://poormode.blog.hu/api/trackback/id/tr45774949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása