PoorMode

divat+lélek

Szarvashibák a londoni divathéten

2013. február 21. 10:14 - poormode

Gumicsonton rágódik a fél divatipar a londoni divathét zárása óta. Bár kifejezetten színvonalas, echte brit darabokat láthattunk a kifutón, nem mehetünk el szó nélkül egy japán-brit divatpáros izzadtságszagú botrányakciója mellett. Vivienne Westwood vagy J.W. Anderson modelljei helyett ezért a kevésbé ismert Kokon to Zai fura kreálmányaival foglalkozunk mi is.

dailymail1.jpg

 

A duó nevéhez hűen – a japán kifejezés Kelet és Nyugat találkozását jelenti – különböző kultúrák stílusjegyeinek kombinációjára törekszik kollekciói tervezésekor. Elnézve azonban a tervezőpáros 2013-as őszi/téli divatshowját, valami csúnyán félresikerülhetett a kultúrák randiján, különben nem kerültek volna a kifutóra azok a groteszk, női busómaszkok, amelyeken máig élcelődik a fél brit sajtó. Tartunk tőle, hogy az arctakarók nemcsak a telet képesek örökké elűzni a világból, hanem a férfiakat is… Akinek ilyen ambíciói vannak, persze bátran viselje éjjel-nappal a szarvas vagy a tőrös darabot!

dailymail2.jpg

Nem egészen értjük a brit-japán kapcsolatokat sajátosan értelmező páros törekvéseit. A csúf maszkok nemhogy nem viccesek, hanem egyenesen ijesztőek. Nincs ember a földön, aki ezeket magára öltené, még farsangi időszakban sem. Talán még Lady Gaga sem takarózna velük, pedig ő azért elég bevállalós fajta!

Erős a gyanúnk, hogy a tervezőpáros kizárólag a nemzetközi hírverés érdekében engedte kifutóra a groteszk maszkokat. Noha tüzetesebben megvizsgálva a kollekció fazon, szín- és mintakombinációját, felfedezni véljük benne a japán és européer öltözködési kultúra bizonyos stílusjegyeit. Elég csak a kimonófelsőkkel kombinált rakott szoknyákra, vagy a japán nyomott mintájú (bingata) miniruhákra gondolni. De ha a végeredményt nézzük, egy európai értelmemben vett lepukkant japán csöves ruhatára került a londoni kifutóra.

00320h_176478764_north_552x.jpg

Persze simán lapozhatnánk, és örömmel vizsgálhatnánk Matthew Williamson, Burberry vagy éppen Lacoste kreálmányait, ha nem foglalkozna napok óta a  brit sajtó azzal, hogyan csúfította el a Kokon to Zai szarvas és szamurájkardos maszkokkal saját kollekcióját. Sajnálatosnak tartjuk, hogy a tervezőpáros képes volt így beáldozni ars poeticáját, azaz a keleti és a nyugati kultúrák stílusjegyeinek ötvözését. Jó lenne, ha e sajátos hírverés ellenére nem inogna meg hitünk és elkötelezettségünk a kultúrák közti párbeszéd fontosságában. Reméljük, a brit királyi család ifjú sarjai tesznek majd ezért.

Forrás: Daily Mail és a brit Vogue

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://poormode.blog.hu/api/trackback/id/tr155095227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a pynás 2013.02.22. 09:44:38

Szánalmas, ahogy önálló gondolatokkal nem rendelkező emberek blogolnak.
süti beállítások módosítása